Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 29 maj 2016

Emelie Schepp: Prio ett - Bokomdöme

Prio ett
Av Emelie Schepp
Wahlström & Widstrand 2016
ISBN 9789146230274, Inbunden, 360 sidor

Emelie Schepp är egenutgivaren som sålde 40 000 exemplar av sin första bok Märkta för livet, som jag fortfarande tycker är hennes bästa bok. Hon har sedan fångats upp av ett etablerat förlag och tillhör nu de mer välkända kriminalförfattarna som skriver i den genre inom kategorin som lika mycket handlar om familjerelationer som brott.

Detta är hennes tredje bok och hon har i alla sina romaner lyckats skapa komplicerade och mycket spännande intriger. Flera av hennes författarkollegor skriver om personer inom rättsväsendet som inte alltid har rent mjöl i påsen. Så även Emelie Schepp. Hennes huvudperson åklagaren Jana Berzelius håller sig definitivt inte inom lagens råmärken. Hon har ett mycket mörkt förflutet som inte tål dagens ljus och hon skyddar sin historia med alla medel.

En svårt skadad kvinna hittas i Norrköping. Ett ambulansteam är först på plats och de kommer att framledes ta en stor plats i boken. Ytterligare våldsdåd av samma karaktär sker och Jana tillsammans med de två poliserna Henrik Levin och Mia Bolander söker till en början förgäves efter mördaren. De hittar inga samband mellan offren. Samtidigt får Jana ett oväntat besök i sitt hem. En person hon inte borde ha släppt in.

Med filmiskt snabba klipp kastas läsaren mellan mordgåtan och de olika personernas egna relationsberättelser. Man får följa Jana och hennes besökare, de båda poliserna och till och med ambulanspersonalen. Det blir en komplex och ibland lite förvirrande intrig som gapar över kanske lite väl mycket.

Dessutom finns här ett skurkpresens, i kursiv stil. D v s mördarens egen berättelse om sitt liv och sina bevekelsegrunder insprängt i berättelsen. Jag är ganska så allergisk mot det numera.

Men Emelie Schepp är ändå skicklig på att väva spännande intriger som ofta är överraskande och alltid är nagelbitande. Hon har på allvar etablerat sig i deckargenren och hon har förtjänstfullt satt Norrköping på kartan.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer: