Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 26 maj 2016

Jimmy Lindgren & Peter Lindmark: Gränsland - Bokomdöme

Gränsland
Av Jimmy Lindgren & Peter Lindmark
Lind & Co 2016
ISBN 9789174615005, Inbunden, 376 sidor

De båda författarna är verksamma inom filmbranschen, som manusförfattare, producent och regissör. Naturligtvis sätter det sin prägel på deras skrivande. Det är snabba växlingar och mycket action i denna den andra delen om den före detta legosoldaten och Säpoagenten Nicholas Warg.

Inledningen är dramatisk. En kvinnlig journalist som har personskydd från Säpo blir brutalt mördad i sitt hem, liksom hennes make och barn. Det är obehagligt och smärtsamt att läsa. När polisen undersöker brottsplatsen visar det sig att också en okänd fjärde person har bott där.

En vän till journalisten, Fatima Al Mayed börjar tillsammans med Nicholas att finna mördaren eller mördarna. Det rör upp damm och det visar sig att det är mäktiga krafter som de utmanar.

Samtidigt får läsaren (i kursiv stil) följa Nicholas uppväxt och hans relation till sin bror. En bror som också blir indragen i den här historien. Nicholas försöker också att få någon slags relation med sin son, som han i princip aldrig träffar. Det går väl sisådär.

Mixen av relationsproblematik och spänning är väl balanserad, även om man önskar sig lite djupare persongestaltningar. De filmiska scenbytena är tillräckligt få för att det inte ska bli plottrigt och rörigt, som det gärna kan bli med den skrivartekniken. Intrigen har ett vanligt tema, att utmana övermakten. David mot Goliat.

För en stunds spänning är detta inget dåligt val av bok.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: