Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 15 november 2016

Korta bokomdömen

Tjenahej kära läsare av mina bokomdömen.
Den senaste tiden har jag sträckläst ett antal böcker för Svenska Deckarakademins räkning och har därmed inte hunnit med att skriva omdömen här på bloggen. Här kommer några korta synpunkter på tio av dem.


Lykttändaren
Av Pontus Ljunghill
Wahlström & Widstrand 2016
ISBN 9789146230083, Inbunden, 414 sidor

I utlandet skulle man kalla den här romanen en ”prequel”. Den utspelas i Stockholm 1923, och i en av huvudrollerna återfinner man kriminalkonstapeln John Stierna, som läsaren känner från Ljunghills debutroman En osynlig (2012). Men den romanen utspelades från 1928 till 1953, och Stierna hade blivit kriminalkommissarie. Här är han inblandad i sin första stora mordutredning, och bidrar också avgörande till att lösa den.

Jag är ganska förtjust i Ljunghills sätt att skriva. Jag gillar konstapel Stierna och intrigen är välfunnen. Det långsamma och tillbakalutade berättandet har jag inga problem med. Men att överlasta boken med så många tidsmarkörer att det till sist blir irriterande är att slarva bort den här boken. Synd på så rara ärtor.

Betyg: 3 tomteluvor 


 Foto: Ulrica Zwenger
Arton grader minus
Av Stefan Ahnhem
Forum 2016
ISBN 9789137149097, Inbunden, 536 sidor

Ahnhem laddar på ordentligt. Två olika seriemördare (eller snarare massmördare) och ett oräkneligt antal lik. Två fruktansvärda historier med ovanligt lite koppling med varandra, allt brukar ju få en gemensam förklaring mot slutet annars. Några danska kampsportare mördar uteliggare och filmar dåden. Oklart varför, kanske är det bara för att de kan. Samtidigt i Sverige: någon eller några mördar förmögna personer – fryser ned dem – tar över deras identiteter – tömmer deras konton mm. Brottslingarna är fruktansvärt smarta, men gör mot slutet några oförklarliga misstag som fäller dem. Deras liv kantas av mördade personer, jag slutade tidigt att räkna.

Ahnhem är skicklig på att konstruera en spännande och underhållande historia. Men mer är det inte denna gång. Och när en trettonårig flicka frågar sin pappa vad otrohet är tappar jag orken lite.

Betyg: 4 tomteluvor  Foto: Thron Ullberg
Kaninjägaren
Av Lars Kepler
Albert Bonniers Förlag 2016
ISBN 9789100136772, Inbunden, 571 sidor

Utan tvekan kan det här paret skapa spännande böcker med komplicerade intriger. De är skickliga på att hantera det svenska språket. Säkert kommer det här att bli en julklapp och älskas av alla Keplerfrälsta.
Men det fångar inte mig helt. Berättelsens alla kringelikrokar och plötsliga vändningar gör mig mer trött än nyfiken. Våldet likaså. Supersnuten Joona Linna sitter i fängelse men släpps för att jaga bokens superskurk. Offren blir uppsökta, får en kaninramsa uppspelad för sig, och mördas sedan utdraget och mycket våldsamt.

Jag blir lite utmattad på författarnas finurlighet och på att de kryddar historien med ibland ganska omotiverat våld.

När de sedan hänvisar till en bok av Sjöwall/Wahlöö har där insmugit sig ett faktafel. Trist!!

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Thron UllbergDen tatuerade cirkeln
Av Susan Casserfelt
Bars & Tone Stockholm 2016
ISBN 9789198109535, Inbunden, 492 sidor

Organhandel är temat här, ett ämne som blivit allt vanligare och kan skapa obehag och spänning. Just i det senare brister det här. En rörig början med ett antal parallella historier som så småningom naturligtvis löper samman i en gemensam story, som tyvärr spretar åt olika håll.

Betyg: 2 tomteluvor 
Luften är fri
Av Sara Lövestam
Piratförlaget 2016
ISBN 9789164204981, Inbunden, 365 sidor

Trots att det ska komma ut fyra böcker i denna serie så är denna del tre ovanligt avslutad. Det skulle mycket väl kunna sluta här.

Lövestam är lika fantastisk som tidigare. Den papperslöse iranske invandraren Kouplan är en genialisk huvudperson. Han har allt det ingen annan hjälte har. Att den tredje boken innehåller en mer traditionell utredning, om än genomförd på Kouplans eget sätt, gillar jag skarpt. Äntligen får läsaren också lite mer information om hans bakgrund och varför det blev så här.

Boken är en av de fem nominerade till priset för årets bästa svenska kriminalroman.

Betyg: 5 tomteluvor  Foto: Anna-Lena Ahlström


Mörkertid
Av Lars Pettersson
Ordfront Förlag 2016
ISBN 9789170379130, Inbunden, 339 sidor

Jag tyckte om författarens första bok som fick debutantpriset, men var inte så förtjust i den andra.
Men nu är han på rätt spår igen när han beskriver Skandinaviens nordliga kyla så att man ryser. Kriminalhistorien har också tagit en större plats denna gång, även om tyngdpunkten ligger på livet i sameland.

Det är också fyndigt och originellt med två mördade personer med samma identitet.

Jag har fått lära mig ännu mer om hur det är att vara same och bli behandlad som skit samtidigt som det hårda livet med renskötsel kräver alltmer. Det är melankoliskt beskrivet men med en stor ömhet. De få glädjeämnen som ges blir så mycket mer uppskattade, även om det kan tyckas vara bagateller för en storstadsbo som jag.

Betyg: 5 tomteluvor 
Slutet på sommaren
Av Anders de la Motte
Forum 2016
ISBN 9789137149059, Inbunden, 380 sidor

Författaren har här lämnat storstaden och de actionfyllda kriminalromanerna. Istället är miljön skånsk landsbygd och det ger utrymme för författarens språk när han låter tempot vara lägre och miljön får ta mer plats. Lite fartfylld spänning kan de la Motte naturligtvis inte undvika, men jag tycker nog han kunde ha hoppat över det här.

En sexårig pojke försvinner 1983. I nutid blir hans syster brutalt påmind om försvinnandet och börjar återigen forska i fallet. Det leder henne tillbaka till hemorten, där hon inte är speciellt välkommen.

Boken är en av de fem nominerade till priset för årets bästa svenska kriminalroman.

Betyg: 4 tomteluvor 


 Foto: Anders Hansson
Nere för räkning
Av Martin Holmén
Albert Bonniers Förlag 2016
ISBN 9789100145590, Inbunden, 330 sidor

Författaren tillhör de som inte behöver skriva 500 – 600 sidor för att åstadkomma en fullödig historia med ett innehåll som krävs för en god läsupplevelse. Huvudpersonen Harry Kvist är en lätt kriminell f d boxare som hankar sig fram så gott han kan. När han skrivs ut från Långholmen får han veta att hans vän, tvätterskan Beda, har blivit mördad. Tillsammans med hennes syster börjar Harry forska i fallet.

Martin Holmén har ett helt eget och mycket direkt sätt att skriva. Det är sympatiskt och ger en fin närvaro. Karaktärerna blir väl gestaltade. 30-talets Stockholm är detaljerat och kunnigt beskrivet, även om det är lite väl mycket namedroping avseende butiker, gator och andra markörer.

Betyg: 4 tomteluvor 


 Foto: Cato Lein

Mannen som lekte med dockor
Av Magnus Jonsson
Modernista 2016
ISBN 9789177011361, Inbunden, 396 sidor

Magnus Jonsson debuterar med denna bok. Han är lärare och skateboardåkare. Det är tänkt att bli en trilogi av detta.

Huvudpersonen Linn Ståhl åker också skateboard. Hon är vänsteraktivist men blir trots detta anlitad av polisen. Dessutom är hon IT-expert, så det finns vissa Lisbeth Salandervibbar.

Brotten är vidriga. Unga kvinnor mördas och blir därefter lackade och arrangerade för att likna porslinsdockor. Poliserna Erik och Rickard dras tillsammans med Linn mer och mer in i fallet och utsätts för stora faror. Det blir högdramatiskt och grundintrigen är hållbar. Men det blir också spretigt och ryckigt, de parallella historier som nödvändigtvis är med i deckare numera är tämligen ointressanta. En mer koncentrerad historia hade tilltalat mig bättre.

Betyg: 3 tomteluvor 


 Foto: Jasmin StorchIsola
Av Åsa Avdic
Natur & Kultur 2016
ISBN 9789127149830, Inbunden, 319 sidor

Ytterligare en författare som har insett att det inte krävs tegelstensformat, det är sympatiskt. Hon debuterar med en framtidsdystopi som har drag av Agatha Christies Och så var de bara en.

Det är en välskriven första bok och porträttet av huvudperson Anna Francis är välmejslat. Hon får ett uppdrag av Ordföranden i den totalitära staten. Hon ska hemligt bevaka ett antal människor på en ö i avsikt att utröna om de duger som kandidater till ett toppjobb.

Men det inträffar dramatiska händelser och det man tror sker är inte säkert att det stämmer. I själva verket är kanske ingenting vad det synes vara.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sara Mac Key


Inga kommentarer: