Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 17 november 2016

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall


Publikrekord på Deckarfestivalen i Sundsvall

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall har blivit en trivsam deckarträff på höstkanten. I år arrangerades den för fjärde gången. Även om festivalen är en konkurrent till den mycket större Crimetime Gotland, så finns där inget motsatsförhållande. De är så olika att de istället kompletterar varandra.
Malin Persson Giolito, Camilla & Viveca Sten, Stefan Ahnhem, Tove Alsterdal, Håkan Nesser, Åsa Larsson & Ingela Korsell
Liksom på Gotland är det en publik succé och årets upplaga slog alla besöksrekord med stor marginal. Det är orättvist att jämföra med Visby på sommaren, istället är det mer likt Krimfestivalen i Oslo. De båda evenemangen har samma avslappnade och familjära attityd som skapar en fin trivsel.
Undertecknad delar ut nomineringsdiplom till Malin Persson Giolito & Håkan Nesser
Upplägget varierar sällan så mycket. En stående punkt är att Svenska Deckarakademin presenterar de nominerade till årets deckarpriser. Scenprogrammen innefattar seminarier och författarintervjuer. Man kan också gå författarvandring i Jonas Moströms fotspår och hela festivalen avslutas med en stor mordgåtemiddag där gästerna under smakfulla former får lösa en mordgåta.
Olivier Truc
Det är inte bara svenska författare som kommer till Sundsvall. I år deltog de två norrmännen Gard Sveen och Jörn Lier Horst tillsammans med fransmannen Olivier Truc.
Lisa Bjurwald
Tyvärr ställde snöstormen till det för Helen Tursten och Anna Karolina. De lyckades aldrig nå Norrland. Men det fanns ändå gott om intressanta svenska författare. Jag minns speciellt det intressanta genussamtalet mellan Lisa Bjurwald och Katarina Wennstam under ledning av Katarina Gregersdotter.
Tove Alsterdal
Björn Persson, Ingemar Dahl, Gunilla Bergstrand och Olle Håkansson pratade om sina lokala Norrlandsdeckare. Vi fick veta mycket om de nya böckerna av Tove Alsterdal, Håkan Nesser, Malin Persson Giolito, Stefan Ahnhem, Viveca och Camilla Sten,
Kerstin Bergman
Alla författare modererades skickligt, trevligt och kunnigt av Kerstin Bergman från Svenska Deckarakademin och Svenska Deckarfestivalens ordförande Tomas Melander.

Andra programpunkter var skolbesök av PAX-seriens författare Åsa Larsson och Ingela Korsell, bokimprovisationer, en reading av Peter James deckarpjäs Ett perfekt mord samt ett par Sundvallpoliser som berättade om ett riktigt mordfall. Dessutom berättade Karl Berglund och Niklas Lindblad på Mittuniversitetet om deckaromslagens roll.


Jag och många med mig trivs på Svenska Deckarfestivalen. Det är ingen dålig gissning att jag kommer att finnas där nästa år igen.

Alla foton: Cecilia Träff

Inga kommentarer: