Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 6 december 2016

Björn Persson: Synden straffar sig själv - Bokomdöme

Synden straffar sig själv
Av Björn Persson
Ultima Esperanza Books 2016
ISBN 9789188263155, Häftad, 277 sidor

Björn Persson, processoperatör och travtränare från Sundvall, kommer idogt med sina deckare, nu den tredje om polisen Stig Elofsson och kriminalreportern Lenny Eriksson. De två karaktärerna har läsarna lärt sig känna och tycka om. Orten är mellannorrländsk stad som har inte så få likheter med författarens hemstad. Naturligtvis är det främst där de flesta läsarna och fansen finns.

Stadens stjärnadvokat lyckas få tre invandrarungdomar frikända från ett misshandelsåtal. Mycket tyder ändå på att de tre är skyldiga. En av ungdomarna hittas död och advokaten försvinner mystiskt. Vad är det som händer? Har någon tagit lagen i egna händer?

Författaren fortsätter att med gott humör och en smula humor berätta sina ganska välkonstruerade historier. Han använder sig av trygga och traditionella knep. Där finns ett antal parallellhistorier, varav en del av mer familjerelaterad art. Vissa historier vävs naturligtvis så småningom samman. Där finns också en chef inom polisen som är osympatisk och kanske inkompetent, visst känner man igen det?

Jag har tidigare varit positiv till Björn Perssons böcker och är väl i princip det nu också. Men jag får en känsla av att han denna gång har nöjt sig innan arbetet är klart och att han har slarvat en del. De parallella historierna spretar åt många håll, en mera sammanhållen historia hade varit mer intressant. Jag tycker också att författaren är bäst när han skriver om det han känner till extra mycket. Om staden, om travet etc. Trovärdigheten sviktar lite när internationella brottslingar dyker upp på scenen.

Mer lokal förankring och ytterligare lite av den humor Björn Persson besitter så kan bok fyra utan problem komma upp i samma klass som eller bättre än hans två första böcker.

Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer: