torsdag 23 mars 2017

Bodström & Lampers: Svenska Brott; Trippelmordet i Uddevalla - Bokomdöme



Svenska Brott – Trippelmordet i Uddevalla
Av Bodström & Lampers
Norstedts 2017
ISBN 9789113075303, Inbunden, 222 sidor

Detta är ingen roman, det är True Crime. Det är också en detaljerad beskrivning av en mordutredning och en rättegång i ett uppmärksamt svenskt trippelmord.

I mars 2015 blir två unga män och ung flicka brutalt skjutna på öppen gata, en natt i Uddavalla. Misstankarna riktas snart mot två vänner till de mördade, ett brödrapar.

Man brukar säga att man i kriminalromaner inte kan beskriva polisarbete i detalj. Det skulle bli alltför tråkigt och enformigt. Det blir realiserat här. Det mesta är kliniskt och noggrant berättat, vilket gör boken ganska trälig.

Det är absolut läsning för andra än deckarkonsumenter. Spänning lyser med sin frånvaro, det är gott om upprepningar när utredningen och rättegången sniglar sig fram. Persongestaltningar saknas naturligtvis helt. Det är främst sådana som skiljer romaner från dokumentärer som denna.

Som läsare önskar jag mig lite mer om omgivningens reaktioner. Vad skriver pressen? Hur påverkas staden? Etc.

Här och där avbryts beskrivningen av polisarbetet och rättegången av initierade och förklarande texter i kursiv stil. Där får läsaren veta hur främst advokater arbetar och på vilket sätt rättvisan har sin gång. Inte heller där hittar jag något som egentligen fångar mitt intresse.

Detta är den andra boken i serien Svenska Brott. Den första handlade om det s k Bodenfallet.

Betyg: 1 tomteluva  


 
Foto: Cato Lein

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8