måndag 20 mars 2017

Kristina Ohlsson: Syndafloder - BokomdömeSyndafloder

Av Kristina Ohlsson

Piratförlaget 2017
ISBN 9789164205056, Inbunden, 447 sidor

Kristina Ohlsson tillhör en av landets mest produktiva författare, kanske är hon den allra flitigaste. Att hon då inte göra avkall på kvaliteten är mycket imponerande. Hon har publicerat deckare i två serier, en skräckroman och många prisade barn- och ungdomsböcker. Detta är den sextonde boken sedan debuten 2009, och ändå utgavs ”endast” en bok om året de första fyra åren.

Syndafloder är den sjätte boken om Fredrika Bergman och Alex Recht. Och kanske den sista. Författaren hotar med det, men det sista ordet tenderar ibland att aldrig bli sagt. Kanske är det också den bästa. Vi som är fans av Fredrika och Alex har nu fått vänta i fyra långa år sedan Davidsstjärnor.

En man har sin mördade dotters vigselring på sig när han själv blir mördad. En annan man söker efter sin bror, som han nästan är den ende att sakna. En familj drivs mot vansinne av den situation de befinner sig i, det är så allvarligt att de blir farliga för varandra.

Dessa historier vävs så småningom via polisarbetet samman till en. Det är ju ofta så i kriminalromaner. Kan jag köpa det? Ja absolut, när det är så skickligt konstruerat som här och när gåtan är så svår att lösa att man inte kan släppa boken är det inga problem. Tvärtom!!

Fredrikas äktenskap med den betydligt äldre Spencer utsätts för stora belastningar och dras också in i mordutredningen. Det påverkar naturligtvis henne i arbetet. Det gör att också Alex utsätts för ett stort tryck, som inte blir mindre av att mördaren lämnar flera meddelanden till honom personligen efter varje dåd. (Ja, det är en seriemördare igen)

Kan man köpa dessa seriemördare, som absolut är mer förekommande i böcker än i verkligheten. Ja absolut, när det är så välskrivet som hos Kristina Ohlsson. När mordgåtan är så skickligt uppbyggd att läsarens små grå celler får arbeta för full maskin. Däremot är jag fortsatt allergisk mot kommunikation mellan gärningsman och utredare. I detta fall med hjälp av böcker och lappar med kryptisk text. Där passeras min trovärdighetsgräns som ändå är hyggligt vidsynt i denna typ av litteratur.

Det är en infernaliskt spännande och välskriven historia som Kristina Ohlsson presenterar, trots att hon är så produktiv. Hennes persongalleri är så väl gestaltat att det inte är några som helst problem att se karaktärerna framför sig – även om vi alla naturligtvis har olika bilder. Det är ju det som är god litteratur.

Jag tror faktiskt att det fyraåriga uppehållet har gjort denna serie gott. Läsarna har fått sukta lite och romangestalterna har fått mogna. Det gör det så mycket mer sorgligt att det nu kanske är slutberättat om Fredrika och Alex. Eller kanske ligger där en ny bok på diskarna år 2021 – att hoppas är gratis!

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6