söndag 26 mars 2017

Staffan Nordstrand: Opium - Bokomdöme



Opium

Av Staffan Nordstrand

Bokfabriken 2017
ISBN 9789176293843, Inbunden, 476 sidor

Författaren har förlagt större delen av denna spänningsfyllda historia till Thailand. Och inte vilket Thailand som helst, det är den undre världen som beskrivs med maffialiknande brottslighet och mycket våld. Staffan Nordstrand skriver att mycket är baserat på verkliga händelser. Vad är då bättre än att skriva en spänningsroman? Den har normalt mycket större genomslagskraft än en reportagebok.

Fredde är bilhandlare och småfifflare i Stockholm. Han möter Eva som längtar efter kärlek. Han lurar med henne till Thailand med fagra löften om ett lyx- och paradisliv. Hon upptäcker snart att Fredde var den siste mannen på jorden hon borde ha fastnat för. Han är tämligen oempatisk, han bedrar henne och till sist försöker hon lämna honom. Men ödet har annat att bjuda Eva. En svår tid väntar.

Fredde fastnar i den lokala maffiabossens garn och har det väl inte mycket bättre än Eva. Men han har mer sig själv att skylla. Han dras oupphörligen till det som han borde undvika.

Deras upplevelser blir fruktansvärda, men de är också oavslutade. Det gör att det med största säkerhet kommer en uppföljare till denna roman. Läsarna vill inte sväva i ovisshet.

Boken är ojämn. I vissa delar är det nästan pekoral för att i skildringarna av fängelseliv i Thailand både bli initierat och gripande. Den undre världen är bättre gestaltad än den övre så att säga.

Gestaltningarna av huvudpersonerna lämnar lite att önska, men kanhända blir man tillfredsställd i den förväntade uppföljaren.

Betyg: 3 tomteluvor  


 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8