Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 15 februari 2012

Magnus Montelius: Mannen från Albanien - Bokomdöme

Mannen från Albanien – En roman om ett förräderi
Av Magnus Montelius
Columbi Publishing 2011
ISBN 9789197947220, Inbunden, 341 sidor
Det här var en av förra årets bästa debuter. Den hade mycket väl kunnat få Svenska Deckarakademins pris till bästa debut, men de valde att inte dela ut något sådant pris överhuvudtaget 2011.

Montelius har vunnit ett par novelltävlingar och arbetar för närvarande som miljökonsult. Han har tidigare genomfört uppdrag på Balkan och i Sovjetrepublikerna och har där kunnat hämta inspiration.

Mannen från Albanien handlar om svek, förräderi och lojalitet. Året är 1990, men vi får följa med till politiska revolutionära sällskap under 60- och 70-talet. En man faller ner från Erstaterrassen i Stockholm. Han har ett albanskt pass, men albanerna vill inte kännas vid honom. Flera personer dyker upp på olycksplatsen, en av dem är en journalist som tillsammans med en kollega börjar gräva i fallet. De får på det viset forska i tiotals år gammalt material. Men någon sätter käppar i hjulet, de blir kraftigt motarbetade och fler dramatiska händelser inträffar.

Allt är berättat i ett behagligt, långsamt och resonerande tempo. Det blir inte mindre spännande för det. Tvärtom. Montelius visar att det inte behövs extrem action och en överdos av händelser för att skapa dramatik. Jag sträckläste i stort sett boken med stor behållning.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: