Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 2 juni 2017

Camilla Läckberg: Häxan - BokomdömeHäxan

Av Camilla Läckberg

Forum 2017
ISBN 9789137137797, Inbunden, 610sidor

Författaren är nu framme vid den tionde delen av Fjällbackaserien om författaren Erica Falck och hennes man polisen Patrik Hedström. Just det antalet har varit slutpunkt för många serier, men jag tror säkert att denna kommer att fortsätta.

Som vanligt använder sig Camilla Läckberg av historiska parallellhistorier. Denna gång är det två stycken. Den äldsta historien har bara perifer anknytning till huvudintrigen och tilldrar sig i Bohuslän runt 1670. En ung kvinna mister tragiskt sin man och blir sedermera gravid med sin systers make. Det kan ju inte annat än sluta illa och det gör det också i en tämligen förutsebar historia. Härifrån kommer också bokens titel.

Den andra sidoberättelsen är nyare och har i alla högsta grad bäring på den centrala berättelsen. I slutet av 80-talet har en ung flicka mördats i trakten. Två trettonåringar erkänner mordet, men tar senare tillbaka vad de sagt. De befinns ändå vara skyldiga. Här kan man naturligtvis läsa in en viss likhet med det aktuella Kevinfallet. Märkligt vad slumpen kan göra.

Nu försvinner en annan flicka, den fyraåriga Linnea, i samma trakt – i själva verket från samma hus.

De nu över fyrtio år gamla kvinnorna som var aktuella som gärningspersoner i det tidigare fallet blir naturligtvis misstänkta. Dessutom riktas misstankar mot flyktingar som bor i en förläggning i trakten. Rädslan för främlingar har blivit ett aktuellt och ganska vanligt ämne att skriva om. Här får det drastiska konsekvenser när någon försöker bränna ner boendet.

Det är en spännande och fyndig berättelse Camilla Läckberg har åstadkommit. Men att dra ut på den i över 600 sidor har den inte riktigt kraft till.

Jag skulle och önska mig lite mer djup hos karaktärerna. Nu är de alla olika stereotyper och väldigt förutsägbara. Var och en passar perfekt in i var sin schablon.

Det finns så mycket bra här som i mitt tycke blir bortslarvat. Jag förstår ändå att författaren har många fans och följare. Därtill hjälper den familjerelaterade historien som efter vanligheten får ta stor plats.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Magnus Ragnvid

Inga kommentarer: