Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 12 juni 2017

Ulf Broberg: Den döende radiomannen- BokomdömeDen döende radiomannen

Av Ulf Broberg

Arx Förlag 2017
ISBN 9789187043833, Kartonnage, 232 sidor

Ulf Broberg är en erfaren författare och radiojournalist. Han har skrivit ett antal polisromaner, några tillsammans med polisen Peter Lundström. Ihop med advokaten Leif Ericksson skrev han också Du ska dö, boken om Fadime.

Författaren återkommer med sina senaste huvudpersoner Uppsalapoliserna Kenneth Klintman och Lisa Norén. De får ett par knepiga fall på halsen. En kvinna kastas ut ur en bil och avlider. En vanlig Uppsalabo blir brutalt mördad när han sitter och tar en öl. En känd radioman får beskedet att han har fått cancer. Hur ska han förgylla sina sista två månader i livet? Och kan det vara så, som det ofta är i kriminalromaner, att någon eller några av dessa historier hör ihop?

Dessa parallellhistorier vävs samman med noggranna beskrivningar av polisens rutiner. Flera av polismännen uppträder med sina egna namn. Det ger en realistisk prägel. Dessutom får läsaren bekanta sig rent geografiskt med trakten runt Uppsala, även det lärorikt.

Ulf Broberg har intressant blandat in musik i boken, inte ett helt oanvänt uppslag. Det är främst äldre musik som blir nagelfaren och läsaren får i detalj veta det mesta om artister och grupper.

Problem uppstår när dessa ingredienser ska bakas ihop till en bok. De tenderar att bli lösa separata delar istället för en helhet. Det saknas ett bindande kitt mellan de olika intrigkomponenterna.

Jag vet att Ulf Broberg kan bättre.

Betyg: 2 tomteluvor  


 

Inga kommentarer: