Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 25 juli 2017

Anna Rodell Dahlberg: Att söka slut - Bokomdöme

Att söka slut

av Anna Rodell Dahlberg

Idus Förlag 2017
9789175775210, Häftad, 362 sidor

Författaren gav ut Fasaden som rämnade 2012. Detta är den fristående fortsättningen. Landsbygdsdeckare har blivit allt vanligare, Anna Rodell Dahlberg har placerat sin berättelse i den fiktiva lilla orten Lykberga. Den är i alla händelser så stor att där finns ett systembolag.

Mångsysslaren Walle Antonsson flyger hem från Berlin när hans vän Carl-Rune har blivit mördad. Brottslingen är förvisso avslöjad och dömd, men Walle vill veta mer. Han tar sig till Lykberga, där mordet har skett, och hyr en sommarstuga. Han träffar Yvonne, vars far är Carl-Runes mördare. Han blir kär i henne och därmed faller det som till en början verkar vara bokens huvudspår. Det tar för övrigt över 200 sidor innan brottet mot Carl-Rune börjar behandlas.

Samtidigt sker ett mord i en leksaksaffär. På samma ställe har ett liknande brott blivit begånget trettio år tidigare. Finns det ett samband? Kriminalinspektör Louise Towén brottas med fallet.

Läsaren får följa mordintrigerna och de mer känslomässigt styrda historierna ur olika personers perspektiv. Ett problem är att alla dessa berättare har samma språk, låter nästan likadant. Det går naturligtvis ut över gestaltningarna. De får inte det djup som krävs. Inte förrän i bokens avslutning lyfts kriminalgåtan fram. Innan dess ligger fokus på relationer och liknande ämnen.

Jag hade gärna följt huvudhistorien med mordet på Carl-Rune Ossiansson vidare, men som sagts tidigare, den berättelsen både påbörjas och avslutas tämligen snabbt. Författaren måste bestämma sig för vilken typ av bok hon vill skriva, skall en kriminalhistoria vara kärnan i berättelsen måste den få ta mer plats.

Landsbygdstemat är annars bra. De små problemen som blir stora. Den lantliga stillheten kommer verkligen fram, liksom det lokala skvallret.

Betyg: 2 tomteluvor  


Inga kommentarer: