Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 26 juli 2017

Buthler & Öhrlund: UppståndelsenUppståndelsen

av Dan Buthler & Dag Öhrlund

Lind & Co, 2017

Inläsare: Stefan Sauk
9789174618020, Ljudbok, 8 timmar 59 minuter

Den här boken har jag konsumerat som ljudbok, inläst av Stefan Sauk. Han är en av Sveriges skickligaste i det gebitet. Han har en otrolig förmåga att variera sin röst och gestalta personerna i boken, även om jag tycker att hans tolkning av Christopher Silfverbielke är alltför lismande.

Silfverbielke ja, han är tillbaka för åttonde gången. Jag är medveten om att han är mycket populär bland läsarna, och att de förväntar sig mycket psykopatiskt våld och extrema kvinnoövergrepp. Men för egen del tycker jag att berättelsen gått i stå, allt som sker är upprepningar av tidigare böcker. Huvudpersonen är naturligtvis lika vidrig och känslokall. Kanske finns där en skillnad ändå, han tar kanhända kål på fler och utsätter fler för sexuella perversiteter.

Christopher är strandad i Thailändska badorten Pattaya som är ökänt för sin sexhandel. Han är näst intill utblottad. I alla fall med hans mått mätt. Räddningen blir den amerikanska änkan Mary Jo Chaplain som är god för 150 miljoner $. Silfverbielkes charmoffensiv lyckas och till sist återstår bara att få henne att ändra sitt testamente och därefter att mörda henne.

Det mesta lyckas, men det blir lite grus i maskineriet vilket får psykopaten att bege sig till USA. Där är han redan efterlyst för mord och måste vara mycket försiktig. Intrigen rullar på i bästa Christopher Silfverbielkeanda. Han mördar brutalt de som misshagar honom och gör vad som helst för sitt eget välbefinnande. Hans njutningar består i enorma mängder alkohol, främst champagne, men också kokain och våldsamma sexlekar får honom på gott humör.

Jag kan, med tanke på bokens slut, nästa utlova en nionde del. Fler än jag skulle nog ändå bli glada om psykopaten äntligen får sitt mer än väl rättmätiga straff. Om man skulle lägga ihop straffvärdet av alla hans brott skulle det säkert bli fyrsiffrigt i antalet år.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Knut Koivisto

Inga kommentarer: