onsdag 6 september 2017

Mats I Lundgren: Sara - Bokomdöme



Sara

Av Mats I Lundgren

Vulkan, 2017
ISBN 9789163937125, Danskt band, 300 sidor

Sara är den andra boken i en serie om kriminalinspektör Arne Olofsson och utredaren Svante Möller i Nyköping. Att även Södermanlands residensstad har fått sina egna fiktiva poliser är inte mer än rätt.

En ung kvinna blir påkörd och avlider av sina skador. Men vem är hon? Polisen har svårt att identifiera henne. En företagare blir på morgonen skjuten med gevär på golfbanan. Inga vittnen finns till det som synes vara en ren avrättning. Nyköpingspolisen står nästan handfallna.

Parallellt med polisutredningen får vi följa den unga vinddrivna flickan Sara. Livet har farit illa med henne, och det blir bara värre. Hennes liv är ett helvete som hon kan göra allt för att slippa ifrån.

Läsaren är hela tiden mer informerad än polisen och får följa både polisutredning och brottslingar på nära håll. Alla de olika sidointrigerna löper naturligtvis samman till slut, detta är ju en deckare. Berättelsen är spännande, det finns ett bra driv som gör att man ser fram emot upplösningen.

Grundintrigen finns inte mycket att klaga på. De ändå förhållandevis starka karaktärerna, är tyvärr alltför svagt gestaltade. De behöver fördjupas för att läsaren ska förstå dem och känna med dem. Likadant är det med miljön, där förväntade jag mig mer doft från sörmländsk mylla.

Det är en bedrift att skapa en bra berättelse som denna, men den hade förtjänat lite bättre bakgrund i karaktärer och miljö.

Betyg: 2 tomteluvor  


 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2