fredag 1 september 2017

Nicklas von Matérn: Nio dagar till Uksáhkká - Bokomdöme



Nio dagar till Uksáhkká

Av Nicklas von Matérn

Visto Förlag 2017
ISBN 9789187523724, Häftad, 305 sidor

Den här kriminalromanen gör mig lite förvirrad. Emellanåt har den en rapp, välskriven och spännande intrig, men i andra stycken hakar den upp sig och blir osannolikt orytmisk.

Nicklas von Matérns språk är stundtals briljant men ibland kryddar han med så många egenuppfunna adjektiv att det stoppar upp flytet i läsningen.

Rena språkfel och korrekturläsningsmissar vill man ju aldrig se, men de förekommer och irriterar.

Som jag inledningsvis konstaterade är det ändå en hyggligt läsvärd skröna som författaren fått ihop. Tre ungdomar i Göteborg; Tyra, Simone och Richard är eldsjälar inom miljöarbetet. De samlar in pengar och vill göra det ultimata avtrycket i debatten.

Men de går för långt. Flera personer får sätta livet till efter mycket explicita våldshandlingar. Speciellt Richard skyr inga som helst medel. De unga flickorna hotas av honom och blir något motvilligt hans följare.

Polisen Axel Harryson kommer närmare och närmare i sin jakt på mördarna. De är inte heller speciellt skickliga på att dölja sina spår. Så småningom kulminerar jakten våldsamt.

Blandat med action och brott hittar man oväntat vissa humoristiska scener. Det avdramatiserar våldet men är kanske lite malplacerat.

En bra grundintrig har Nicklas von Matérn, men den är lite skadeskjuten.

Betyg: 2 tomteluvor 



 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8