Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 11 oktober 2017

Mats Fors: Natt över Oslo - BokomdömeNatt över Oslo

Av Mats Fors

Hoi Förlag, 2017
ISBN 9789176970348, Danskt band, 260 sidor

Författaren har tidigare bl a skrivit en fackbok om Harald Edelstam. När han nu romandebuterar använder han samma huvudperson och samma ämne.

Läsaren får följa den svenske diplomaten under ett halvår i början av 1943 i Oslo. Han blev något av en hjälte eftersom han hjälpte många norrmän att fly till Sverige. Samtidigt var inte alltid en så trevlig person, elak mot sin gravida hustru och mycket noga med klädsel och levnadsstandard. Men hans rättspatos kan nog ingen förneka.

Boken är en fiktiv berättelse men grundar sig på författarens kunskaper om Edelstams liv. Många miljöer, händelser och karaktärer är autentiska, men kittet för att binda allt tillsammans är hittepå. Men kanske ett kvalificerat sådant. Det känns i alla fall så när man läser.

Författaren använder sig av ett antal berättarperspektiv. Dels Edelstams, men även motståndsmän och höga nazister. Det skapar en verklighetskänsla som jag njuter av.

Mats Fors kan verkligen skriva. Hans prosa är lättflytande. Synd då att själva berättelsen inte har fått ta större plats. Boken är lite överlastad med miljöbeskrivningar och tidsmarkörer, vilket sackar tempot. Det är ju ändå en internationell historisk thriller vi pratar om.

Det finns många romaner om andra världskriget, ofta med verkliga personer i intrigen. Den här romanen försvarar väl sin plats i detta sällskap. Mats Fors har tänkt sig en trilogi om Svarta Nejlikan som var Harald Edelstams täcknamn. En svensk hjälte som jag gärna återser.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Erja Lempinen
 

Inga kommentarer: