Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 27 oktober 2017

Mikael Niemi: Koka björn - BokomdömeKoka björn

Av Mikael Niemi

Piratförlaget, 2017
ISBN 9789164205186, Inbunden, 451 sidor

Den Augustprisvinnande författaren Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula 2000) kommer i år med en roman som i många stycken kan sägas vara en historisk pusseldeckare. Den tilldrar sig 1852 i byn Kengis i det allra nordligaste av Sverige. De flesta där pratar inte svenska, de talar samiska och finska.

Det är samtidigt lite av en biografi om Lars Levi Laestadius som startade en religiös rörelse som än idag lämnar sina spår. Det prosten allra mest propagerade emot var supandet. Han fick många lärjungar men också extremt många fiender pga. sitt budskap. År 1852 var Laestadius 52 år gammal och så småningom dog han i Pajala 1861.

Romanen är mycket informativ. Läsaren får en mycket god inblick i det hårda livet i norr på denna tid. Det var mycket slitsamt arbete och mycket umbäranden. Miljön är norrländskt karg liksom dess karaktärer.

Ett flertal överfall och mord på unga kvinnor sker. Länsman tror att björnen har varit framme och anbefaller skyddsjakt. Björnen nedläggs också. Men prosten tror annat. Han är intresserad av vetenskap och hittar olika spår och ledtrådar som pekar på att det snarast är människan som är skyldig. Han samlar sina bevis i en påse och försöker så småningom skipa rättvisa.

Eftersom Laestadius beter sig som en riktig Sherlock Holmes behöver han ju en Watson också, och det får han. Den unge samiske landstrykarpojken Jussi blir hans assistent. Det är en pojke som har lidit, och kommer att få lida under bokens gång. Hans öde är beklämmande. Författaren sprider även ut ledtrådar under bokens gång som gör att läsaren känner sig delaktig.

Mikael Niemi har inspirerats av en historia som publicerades i Nordnorge 1890, och kopplat ihop den med Lars Levi Laestadius och åstadkommit denna mycket läsvärda roman. Även om själva deckarhistorien inte är så märkvärdig, blir den trovärdig pga. tiden den är berättad i och av författarens språk. 

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Peter Knutson

Inga kommentarer: