måndag 11 februari 2019

Ingrid Remvall: Glasfällan - Bokomdöme


Glasfällan
Av Ingrid Remvall
Bokfabriken, 2019
9789178351404, Inbunden, 333 sidor

Författaren har producerat en thriller i tiden. Hon har nappat på temat realityserier och dragit det till sin yttersta spets. Världen har aldrig sett en sådan livestream. Deltagarna drar sig inte för att ta livet av varandra men vet inte alls vad de är med om. Människans lägsta drifter får visas upp till allmän åskådan.

Visst låter det hemskt och det är det. Den klaustrofobiska beskrivningen av hur några människor gör allt för att överleva och för att komma ifrån det helvete de har hamnat i är nervpåfrestande.

Författaren har skickligt åstadkommit ovanlig spänning som läsaren inte väntar sig. Vad döljer sig bakom nästa hörn? Vem kan man lita på? Hur ska jag överleva? Frågorna är många.

Rikemanssonen Danny är den som har åstadkommit detta inferno. Vad har för anledning till det? Och varför är det just dessa fem människor som blir prövade. Frågetecknen är många.

Livet i denna offentliga lek är också bokens höjdpunkt och behållning. Hur allt börjar samt bokens avslutning och upplösning är lite mer naivt beskrivet. Där når inte spänningen fram. Orsaker och verkan är lite krystade och varken tankeväckande eller trovärdiga.

Men det är en spännande bok som mestadels tilldrar sig under markytan. Där är det riktigt kittlande. Vad man kan åstadkomma i media är här ett riktigt varningsljus.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Sofie Johansson

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...