måndag 11 februari 2019

Leivinger & Pinter: Stormskörd - Bokomdöme


Stormskörd
Av Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Piratförlaget 2019
9789164205353, Inbunden, 464 sidor

Det här är författarnas andra bok om polisinspektör Iris Riverdal och hennes arbetskamrater. Den första heter De mörkermärkta. Liksom den boken är detta en cross-over mellan vanlig deckare, mysticism och övernaturligheter. Det är inte riktigt min kopp te, men för att vara en sådan fungerar det här ovanligt bra. Mest för att spänningen hålls vid liv, även om det är ibland svårt att svälja de mörka krafter som verkar i bakgrunden.

Tyvärr är det nog bäst att läsa del ett först. Det är mycket som är en rak fortsättning och förutsätter kunskaper om vad som har tilldragit sig. Det är inte nödvändigt, men en fördel.

Iris ligger i koma efter att ha fått en pistolkula i huvudet. Kollegorna försöker identifiera mördaren som brann upp vid attentatet, där flera människor dog. Det är början på en veritabel mordvåg. Två män med hemliga krafter och vapen kommer till Sverige. De för död och förstörelse med sig i sitt våldsamma korståg. De är speciellt intresserade av Iris och försöker kidnappa henne från sjukhuset.
Det är fler som är intresserade av henne. Vilka som är goda och vilka som är onda är svårt att skilja på till en början. Så småningom klarnar det fram till den crescendoaktiga blodiga uppgörelsen,

Författarna har en bra förmåga att trissa upp spänningen successivt, vilket gör boken svår att lägga ifrån sig. Den är som så ofta lite för lång, men vägen till finalen måste ändå avverkas. Hur ska det gå?

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2