måndag 13 januari 2020

Christina Gustavson: Förvillande offer - Bokomdöme


Förvillande offer
Av Christina Gustavson
Joelsgården Förlag 2018
ISBN 9789188013774, Häftad, 327 sidor

Det här är ytterligare en bok som har legat för länge och gett mig dåligt samvete. Men tyvärr blir det så ibland och att komma ifrån det är svårt. För många böcker helt enkelt.

Christina Gustavson är en flitig författare. Hon har utgivit ett flertal böcker. Inte bara deckare, i hennes produktion finns också ett antal faktaböcker, främst om psykisk ohälsa. Hon är specialistläkare med bl. a psykiatri som ämne.

Förvillande offer är den tredje delen om Tranemopoliserna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg. Det är intressant att notera hur Sveriges alla orter snart har en egen  litterär lokal detektiv.

En man hittas mördad i en gammal gruva. Efter att brottsplatsen har undersökts åker Tyra dit på kvällen för att rekognoscera. Då försöker någon dränka henne i gruvan. Hon lyckas att ta sig upp i mörkret och blir än mer angelägen att hitta mördaren. Hon känner ett ansvar som nybliven chef.

Det finns flera original i bygden som blir angelägna att förhöra. Polisen har svårt att tå raka svar från dessa. Vad är det som de döljer?

När ytterligare ett lik hittas vid gruvan trissas spänningen upp. Det blir mer och mer dramatiskt och Tyra blir hotad.

Boken är en ganska traditionell polisroman med en del spänning och lite kärlek också. Polisen Tyra tar sådana risker som vi deckarläsare är vana vid att litterära poliser tar. Orealistiska men nervkittlande.


Betyg: 3 tomteluvor  

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3