Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 23 februari 2020

Jens Lönnaeus: Clara -Bokomdöme


Clara
Av Jens Lönnaeus
Historiska Media 2020
ISBN 9789177890775, Inbunden, 312 sidor

Det är alltid både trevligt och intressant att läsa duktiga debutanter. Jens Lönnaeus bor i Malmö och är född 1990. Han läser till lärare och har gått på Lunds universitets författarskola. Dessutom har han skrivaranor. Pappa Olle har bl. a. skrivit flera kriminalromaner som jag har uppskattat mycket.

Denna psykologiska spänningsroman är i allra högsta grad annorlunda. Intrigen är fyndig och fantasifull. Språket passar utmärkt för den krypande känsla av att någonting hemskt är på gång som hela tiden följer texten.

Det är förhållandevis få karaktärer som befolkar handlingen. De är utmärkt gestaltade och är de som för berättelsen framåt.

Vilhelm flyttar till Malmö. Han är vilsen och behöver frigöra sig från sitt förflutna. Ett nytt liv och att bli en annan människa är hans mål. Han får hyra ett rum hos Clara. För att få det behöver han uppfylla vissa villkor. Han måste låtsas att vara hennes pojkvän. Claras vänner ska tro at hon har funnit en ny kärlek.

I bakgrunden spökar hennes förre pojkvän, som dog mystiskt. Är även Vilhelm i fara? Bit för bit avslöjas bådas bakgrunder. De bär var för sig på mörka hemligheter.

Själva kriminalhistorien är förhållandevis tunn. Men det saknas inte spänning ändå. Läsaren får sitta som på nålar ända till upplösningen. En debut som lovar fortsättning.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Hans Jonsson

Inga kommentarer: