måndag 29 juni 2020

Anna Roos: En evig sömn - Bokomdöme


En evig sömn
Av Anna Roos
Louise Bäckelin Förlag 2020
ISBN 9789177991304, Inbunden, 237 sidor

Författaren är i full gång med en serie som heter Morden vid världens ände. Det är alltså Trosa det handlar om och detta är del två av tre.

Vi får fortsatt följa revisorn Vera Jansson och å-barnen. Det senare är en benämning på barn och ungdomar som funnits i hennes bekantskapskrets i tidiga år. Det som hände då får återverkningar i nutid, precis som i den första boken i serien.

Vera kommer tillbaka till Trosa för att ha semester och för att återigen försöka sälja sitt hus. Hon är dock arbetsnarkoman och tar samtidigt ett uppdrag med revision av ett nätdejtingföretag. Man kan inte annat än imponeras av idén att ha en revisor i huvudrollen. Och det blir verkligen inte krystat eller konstigt som man skulle kunna tro.

Vera och hennes kamrater har haft en turbulent barndom. Där har mycket inträffat som ännu inte är riktigt utrett. I nutid hittas en ung flicka medvetslös efter en studentfest. Misstankarna riktas mot en person som Vera anklagat för närmanden i tonåren. Nättrollen pekar ut honom. Hela boken handlar för övrigt mycket om sociala media och dess avigsidor.

Det är många konflikter som kommer i dagen. Dessa skildras med allvar, men också med en god portion humor. Trots alla problem lockas läsaren till många småleenden. Karaktärerna har egenheter som var för sig är underhållande. Det lättar upp den annars mörka historien på ett intelligent sätt.

Persongalleriet är intressant. Anna Roos skapar ett sug efter att få veta mer om var och en av dem. Det kommer säkert att uppdagas ytterligare hemligheter i nästa bok. Hon gör det bra, men själva kriminalhistorien är än så länge bara en bisats. Kanske kommer det mer i del tre som jag ser fram emot med intresse.

Betyg 4 tomteluvor  



Foto: Ellinor Koda

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2