måndag 14 oktober 2024

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

 

Högdjuret

Av Marcus Dunberg

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor

Det finns frågetecken om Marcus Dunberg verkligen skriver kriminal/spänningsromaner. I alla händelser nominerade Svenska Deckarakademin honom till debutpriset förra året och det här är en fortsättning på den boken, med vissa återblickar till tiden innan. Den går utmärkt att läsa utan att ha de förkunskaperna, men det underlättar alltid. Det är ändå ingen tvekan om att det kommer välskrivna och intressanta texter från författarens penna.

Det handlar om en av eleverna, Daniel Brunow, på den privatskola som mycket cirkulerade kring i förra boken. Dessutom får vi veta mer om rektorn på skolan, Gunnar Grentz. Han har betydligt fler järn i elden som en av världens rikaste finansmän. Dessutom får man följa Daniels mamma som sitter i fängelse för mord på en av sonens klasskamrater. Ett brott som hon inte har begått.

Det finns med andra ord goda förutsättningar för olika scenarier och förvecklingar. Och det bjuds läsaren på.  

Daniel är en skicklig manipulatör och han nästlar sig in i Grentz sfär. Och var kommer Grentz förmögenhet ifrån? Frågorna är många och ibland oförklarliga. Marcus Dunberg låter skickligt karaktärerna förändras under romanens gång, lite som om de vore kameleonter. Det går inte att lita på någon eller något. Boken tangerar kriminalromanen men är inte en utpräglad sådan. Marcus Dunberg håller verkligen spänningen på topp, bara genom sitt sätt att skriva och formulera sig.

En tråkig sak måste nämnas, ett sådant etablerat och stort förlag som detta borde ha bättre koll på sin korrekturläsning. 

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Kajsa Göransson


Inga kommentarer:

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

  Högdjuret Av Marcus Dunberg Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor Det finns frågetecken om Marcus Dunberg ...