söndag 14 juni 2020

Malin Thunberg Schunke: De rättslösa - Bokomdöme


De rättslösa
Av Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget 2020
ISBN 9789164205940, Inbunden, 371 sidor

Författarens första bok Ett högre syfte fick förra året Svenska Deckarakademins debutpris. Då infinner sig den svåra uppgiften att följa upp, att åstadkomma en tvåa som är lika bra eller bättre. Har hon då lyckats med det.  Ja, närapå skulle jag vilja säga. Malin Thunberg Schunke visar att hon är en thrillerförfattare att räkna med, en i den svenska eliten.

Författaren är docent i straffrätt och har verkat som åklagare. Kärleken har fört henne till Hannover, men familjen tillbringar också tid på Sardinien. Vad är då mer naturligt än att skriva internationella thrillers.

Det sympatiska huvudpersonparet från förra året är tillbaka. Vi får följa den karismatiska chefen för Eurojust Fabia Moretti och den svenska åklagaren Ester Edh som också arbetar där. De utgör ett mycket färgstarkt radarpar och tillför boken en lagom dos humor. Kanske slirar historien lite i beskrivningarna av deras egna personliga problem.

Det handlar denna gång om cynisk brottslighet med lagring av farligt avfall och miljöskadande bekämpningsmedel i centrum. Hela intrigen bär sannolikhetens sorgliga skepnad och många gånger blir man som läsare upprörd över vad ekonomisk vinning kan göra med människor.

Några säsongsarbetare försvinner spårlöst på italienska tomatodlingar. De som jobbar där har slavliknande anställningsförhållanden. Det är dock svårt att komma åt olagligheterna. Polisen bestämmer sig för att skicka in en infiltratör som med livet som insats letar efter spår.

Författaren lyckas mycket väl med balansgången mellan samhällsinformation/kritik, humor och en thrillerartad intrig. Hela historien är skitig, svettig och upprörande. Om jag vill äta tomater igen återstår att ta ställning till.

Betyg: 4 tomteluvor 
 

Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3