onsdag 4 januari 2023

Katarina Wennstam: Dödsbädden - Bokomdöme

 

Dödsbädden

av Katarina Wennstam

Albert Bonniers Förlag 2022

ISBN 9789100184476, Inbunden, 384 sidor

 

Författaren upphör aldrig att engagera sig, och att engagera läsaren. Oftast med ett tydligt kvinnligt perspektiv. Katarina har en röst som hörs och behöver höras.

I den här boken får läsaren återigen träffa de huvudpersoner som de har vant sig vid. Advokaten Shirin Nouri har varit mammaledig och lämnar nu över till sin sambo polisen Eddie Lundström. Kommissarie Charlotte Lugn längtar efter Shirin som har valt barnet före henne. Alexandra Edwards och Jane Wester driver podden Mordtimmen.

Det är 2020 och kraftiga pandemirestriktioner i Sverige. Eddies mamma är allvarligt sjuk och intagen på intensiven men hon får inte träffa sin son fysiskt. De pratar därför på Facetime och hon avslöjar en väl dold hemlighet från hans barndom. Detta tvingar honom att starta en undersökning som påverkar familjens liv. Varför hade han så många unga barnflickor under sin uppväxt?

En före detta Tv-kändis, Lasse Hjärpe, påträffas död i ett solarium. Fallet hamnar hos Charlotta. Samtidigt blir de båda poddarna intresserade av samma person. När de gräver i Hjärpes förflutna hittar de många skumma händelser med unga flickor.

Som vanligt skriver författaren realistiskt om ämnen som hon kan och vill förmedla och belysa. Man får samtidigt inte glömma att Katarina också är en skicklig författare med förmåga att berätta en spännande historia med väl gestaltade och realistiska personer.

Betyg: 4 tomteluvor   


 Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8