torsdag 5 januari 2023

Lennart Brohed: Sista resan hem - Bokomdöme

 

Sista resan hem

av Lennart Brohed

Slussens bokförlag 2022

ISBN 9789151933306, Danskt band, 213 sidor

 

Varje år vid årets slut dyker det upp en försändelse från Lysekil i brevlådan. Det är Lennart Brohed som har skickat sin senaste bok. I år var det den sjuttonde delen! Författaren, som är värd mer uppmärksamhet än han får, ger ut sina böcker på eget förlag. De handlar om överkonstapel Göran Persson i Lysekil, en alldeles förträfflig polis.

Böckerna är kryddade med illustrationer, som till stor del består av gamla annonser i LyskekilsPosten. Detta är nämligen historiska västkustdeckare. Först tilldrog de sig mellan 1932 och 1941, men de sex senaste utgåvorna har backat tillbaka till 1916 och framåt. Vi är nu framme vid året 1921.

Konstapel Mellgren, som är en smula överviktig, upptäcker under sitt dagliga patrullerande kroppen av en mördad ung flicka. Även vid denna tid fanns det sommarmord. Göran och polischefen får ett allvarligt och svårt fall att bita i. Spåren för överkonstapeln ända till Paris, dit han också tar med sin trevliga fru.

Det är som vanligt tämligen blodfritt, men ändå spännande. Dessutom präglas böckerna av ett osedvanligt gott humör. Även om det här inte är den bästa boken av de sjutton blir jag ändå som vanligt på gott humör av denna läsning. Det är skönt att konstatera att Lennart Brohed ännu inte har förtröttats.

Betyg: 3 tomteluvor  




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2