måndag 9 januari 2023

Ninni Schulman: Som vi lekte - Bokomdöme

 

Som vi lekte

Av Ninni Schulman

Bazar förlag 2023

ISBN 9789180060301, Inbunden, 431 sidor

 

 

Jag har verkligen en förkärlek för författare som när de har skrivit ett antal böcker i en serie vågar börja om och starta på ett helt nytt och annorlunda sätt. Istället för den trygga lunk som fanns där. Vem trodde att Ninni Schulman skulle lämna Värmland och Hagfors för att bege sig till Dalarna och Våmhus. Det är visserligen bara 17 mil, men det är mer än geografi som skiljer den nya bokserien.

 

Huvudperson är Ingrid Wolt. Hon blir i bokens början utsläppt från fängelset. Hon vill starta om och hon vill få tillbaka sin dotter Anna. Ingrid är expolis och vill snabbt skaffa sig ett arbete. Men det är inte lätt med hennes bakgrund. En bakgrund som ändå ger en idé om att öppna eget. Siljans Spaningsbyrå.

 

Mattias som är tolv år ha tidigare försvunnit från Våmhus, men polisen har inga spår. Det blir Ingrids första fall på uppdrag av Mattias mamma. Grundhistorien är inte ny, men i Ninni Schulmans regi blir det ändå inte någon upprepning. Även det som är otäckt kan kännas fräscht.

 

Personerna är djupt gestaltade. Det är lätt att sympatisera med de som är offer på olika plan. Mattias och hans familj. Ingrids försök att få kontakt med sin dotter. Det är en bok om ånger och skuld som också innehåller en högst trovärdig dialog.

 

Att få skriva om en så fantastisk bok som den första från 2023 känns som ett privilegium. Ett Gott Nytt Bokår. 

Betyg: 5 tomteluvor  


 Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer:

Alex Ahndoril: Jag blundar och ber - Bokomdöme

Jag blundar och ber Av Alex Ahndoril Albert Bonniers Förlag 2024 ISBN 9789100802202, Inbunden, 261 sidor Det var många som blev förvånade nä...