tisdag 16 maj 2023

Helena Kubicek Boye: Avdelning 21 - Bokomdöme

 

Avdelning 21

Av Helena Kubicek Boye

Bokfabriken 2023

ISBN 9789180313001, Inbunden, 332 sidor

 

 

Författaren är framme vid sin femte del om Säters rättspsykiatriska klinik och psykologen Anna Varga.

Det är en plats som verkligen är kittlande att använda i deckarsammanhang. Här har det historiskt hänt mycket och det vilar ett mystiskt spännande skimmer över platsen.

 

Nu provar klinikchefen Miro Cilic olovligen ett nytt läkemedel som eventuellt kan revolutionera vården. Två patienter dör under mystiska förhållanden och båda har fått det nya preparatet. Är det medicinen som har skördat offer eller är det något annat som ligger bakom? Många tror att det spökar, men det kan väl ändå inte vara möjligt?

 

Borlängepolisen Åke Blom får återigen kallas in för att lösa ett mysterium på Säter. Anna Varga blir som vanligt inblandad.

 

Sannolikheten prövas i den här romanen och den brister emellanåt. När sedan gestalterna har tunn gestaltning blir resultatet inte helt trovärdigt. Intresset för vidareläsning falnar. Hela intrigen utstrålar tyvärr en viss naivitet.

 

Kanske är det dags för Helena Kubicek Boye att byta miljö i böckerna, eller ge andra karaktärer mer utrymme. Det känns som om en förändring krävs för att lyfta dessa böcker.


Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2