tisdag 16 maj 2023

Tove Alsterdal: Djuphamn - Bokomdöme

 

Djuphamn

Av Tove Alsterdal

Lind & Co 2023

ISBN 9789180187046, Inbunden, 352 sidor

 

 

Det är inte många av deckarförfattarna i Sverige som är fulländade stilister. Om man skulle nämna två män och två kvinnor skulle jag utan att tveka välja Håkan Nesser, Christoffer Carlsson, Åsa Larsson och Tove Alsterdal. Den senare började med fem alldeles fantastiska fristående romaner som alla kombinerade ypperliga personporträtt med historiska händelser och välkonstruerade intriger.

 

De tre senaste böckerna blev oväntat en trilogi med en utredande polis i huvudrollen. Eyra Sjödin, vars förnamn är hämtat från den kvinna som blev skjuten i Ådalenskjutningarna 1931.

 

Oväntat eftersom författaren gjort ett namn och fått ett rykte av att skriva solitärer. Men Tove Alsterdal är inte som andra. Hon är bättre. Bättre eftersom hon förmår att överraska och samtidigt inte ge avkall på kvalitet.

 

I den här avslutande delen i bokserien hittas benrester vid en dykning i Ångermanälven. Det kan konstateras att det är en man och att han har blivit skjuten i nacken. Mord alltså. Det går att följa spår bakåt till 60-talet och den hårda politiska tid som var då. En tid av angiveri och förföljelse av människor med avvikande politiska åsikter. Det känns glömt nu, men är ändå relativt nära i tiden.

 

Den verklighet som många levde i då får ta stor plats i boken och den har också stor bärighet på brottet. Eira är den som är mest envis att utreda vad som hänt, mordet är trots allt preskriberat.

 

Eftersom detta är avslutningen på trilogin finns där en del trådar att avsluta och reda ut. Tove Alsterdal gör det galant. Eira väntar barn och hennes bror sitter oskyldigt i fängelse. Hur ska det gå med det?

 

Det är som vanligt så oerhört välskrivet. Varenda person i boken får ta plats och gestaltas med värme och kärlek. Liksom deras tankar och känslor. Även om det är mer action och mer traditionell spänning än vanligt läser jag med stor njutning och ett leende.

 

Det sämsta med den här serien är att den nu är slut.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Annika Marklund


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2