torsdag 9 maj 2024

John Ajvide Lindqvist: Rummet i jorden - Bokomdöme

 

Rummet i jorden
Av John Ajvide Lindqvist
Ordfront Förlag 2024
ISBN 9789177753506, Inbunden, 413 sidor

När John Ajvide för två år sedan gav sig på att skriva en kriminalroman blev han direkt nominerad av Svenska Deckarakademin till årets bästa bok. Skriften i vattnet var till en början tänkt att bli den sjunde boken i Millenniumserien, men på outgrundliga vägar blev det inte så. Årets bok är en ren fortsättning, i själva verket tilldrar den sig kort efter att den förra slutade.

Det är fortfarande samma huvudpersoner i fokus. Den Lisbeth Salander-liknande unge mannen Kim Ribbing, författaren Julia Malmros (Micke Blomkvistkaraktär) och den fjortonåriga Astrid Helander (som överlevde blodbadet i ettan). Stor plats ges även till Julias vän Irma Ryding och några poliser, allra främst Julias exman Jonny Munther.

Varje person sticker ut och får gott om plats att lämna intryck hos läsaren. Boken är mycket karaktärsbunden.

Boken är långt ifrån en klassisk deckare. Brottet är till en början en kidnappning av läkaren Martin Rudbeck. Den som frihetsberövat Rudbeck är Kim Ribbing och anledningen är att han söker svar på orsaken till läkarens fasansfulla behandling av Kim som barn.

Men ingenting går som någon har tänkt sig. Polisen är dem på spåren, men ändå inte. De känns alltid två steg efter. Det mesta tilldrar sig kring Stockholm, till skillnad från Skriften i vattnet. 

Det är en rejäl skröna författaren har åstadkommit. Det är humor på hög nivå mer än spännande actionscener. Ordvändningar och beskrivningar av personer, beteenden och händelser fäster ett stort permanent leende på mina läppar.

Jag får en flash av filmen Blåsningen. Kim och kanske ännu mer den unga Astrid är fenomenala på att få folk att gå åt fel håll, dra fel slutsatser, få långnäsor och hamna i återvändsgränder. Det så roligt att jag måste skratta. 

Betyg: 5 tomteluvor 

Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1142

Christie: Iron Horse In på listan 13 maj 1972 Låg kvar i 8 veckor, Högsta placering: 4