måndag 18 april 2011

Svenska Deckarakademin jubilerar

Bo Lundin
Den 16 april 1971 bildades Svenska Deckarakademin. Grundarna var Jan Broberg, Jörgen Elgström, Åke Runnqvist och Bo Lundin. Idén hade dock framförts redan 1957 av deckarförfattaren H K Rönblom.


Akademin ska verka för kriminalgenrens särprägel, dess utveckling och litterära anseende samt medverka till att genren hålls på en hög nivå. Akademin delar årligen ut ett antal pris till författare och andra berömliga gärningar. Ledamöterna är författare, kritiker, översättare och allmänt genrekunniga personer. Vanligen har de två möten om året.

Vid årens vårmöte i Göteborg passade Akademin på att fira 40-årsjubileum med ett intressant program. Alla som ville kunde samlas i Göteborgs Stadsbibliotek för att lyssna till intressanta deckardiskussioner.
K Arne Blom
Preses K Arne Blom hälsade välkommen och en av grundarna, Bo Lundin, berättade om hur det hela började. I början, 1971, delade man ut pris till bästa utländska författare och till bästa svenska debutant. Bästa svenska deckare hade Expressen privilegium på vid denna tid med sitt Sherlockpris. 57 personer har suttit i akademin under åren, och nu finns där 23 stolar samt ett antal hedersledamöter. Liksom i den ”riktiga” Svenska Akademin har flera lämnat sina platser i protest mot diverse beslut.
Ulf Durling
Ulf Durling berättade att han fortsatte sitt skrivande mycket på grund av att han erhöll det första debutantpriset 1971 för Gammal ost. Han nämnde också att en stor skillnad mot idag är böckernas längd. Han blev tillsagd att stryka stora delar i sitt manus trots att det inte var frågan om dagens tegelstensliknande utgåvor. 180 sidor fick räcka. Ulf erhöll också sitt pris som Grand Master. De två levande grundarna Jan Broberg och Bo Lundin fick emotta sina pris som Special Grand Master.
Mårten Sandén & Lilian Fredriksson
Mårten Sandén och Inger Frimansson diskuterade barn- och ungdomsdeckare med Karl G och Lilian Fredriksson. Mårten har bl a skrivit serien Petrinideckarna medan Inger mest har gett ut fristående berättelser. Båda var eniga om att det var mycket viktigt att böcker inom denna genre måste innehålla någon form av hopp och ljuspunkter. Mårten berättade han hade lusläst Blytons Fem-böcker med stort intresse. Men idag har han förstått att de kanske inte var så litterärt avancerade. Han har ändå låtit sig inspirerats av dem.
Sven Westerberg, Aino Trosell & Dag Hedman

En intressant pratstund om yrkesrollerna i deckarna fick vi sedan höra. Samtalspartners var Dag Hedman, Aino Trosell, Sven Westerberg och Johan Wopenka. Dag Hedman berättade att en av de första detektiverna var kvinna, Fröken de Scuderi, och var alldeles säkert inspirationskälla till Agatha Christies Ms Marple. Men förlagan är skriven redan 1818 av tysken E T A Hoffmann. Privatdetektiver blev tidigt hjältar i böckerna, men poliser fick långt senare den rollen. Många såg i 1900-talets början med stor misstro på polisen. På senare år har andra yrkesroller blivit huvudpersoner som t ex Sven Westerbergs polispsykolog och även så oväntade yrken som Aino Trosells städerska Siri Dahlin.
Maria Neij & John-Henri Holmberg

Deckarkritikern Maria Neij intervjuade ledamoten John-Henri Holmberg om hans vänskap med Stieg Larsson. Han berättade att det mesta som skrivits om den redan legendariske författaren inte har så mycket med sanningen att göra. Själv har han just skrivit en del av en bok som kommer ut i USA – The Tattooed Girl: The Enigma of Stieg Larsson and the Secrets Behind the Most Compelling Thrillers of Our Time, där han har försökt rätta till en del felaktigheter och rykten om Larsson. Boken utkommer i USA den 10 maj.

Till sist berättade Johan Wopenka, Gunilla Wedding och Ulf Durling om Svenska Deckarakademins nya bok; 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7