Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 20 september 2013

Andreas Norman: En rasande eld - Bokomdöme

En rasande eld
Av Andreas Norman
Albert Bonniers Förlag 2013
ISBN 9789100132170, Inbunden, 487 sidor
En av årets mest omskrivna deckardebutanter har varit Andreas Norman. Han har gjort karriär på UD men har också skrivit poesi. Hans yrkeserfarenheter kommer mycket väl till pass i denna diplomatiska thriller.
Carina Dymek är en mycket lovande ung diplomat. I Bryssel blir hon kontaktad av en okänd man som ger henne ett mycket hemligt och säkerhetsklassat dokument. Hon följer de diplomatiska reglerna och skickar det vidare till sina överordnade. Men istället för att röna uppskattning blir hon suspenderad. Hon tvingas själv försöka ta reda på vem den okände budbäraren var, samtidigt som hennes pojkvän Jamal misstänks för terrorism.

Boken har dramatiska delar, men är oftast stillsamt resonerande. De diplomatiska förvecklingarna och olika länders säkerhetspoliser försöker vinna mark och skapa egna fördelar. De bakomliggande motiven är dunkla. Carina känner sig inmålad i ett hörn och läget blir allt mer desperat. Vem kan man lita på? Alla, någon eller ingen?

Andreas Norman har skapat en välskriven mycket spännande thriller utan att använda alltför mycket action. Det politiska spelet är nervkittlande i sig. Personerna är väl gestaltade och blir intressanta och levande.

Vid sidan om huvudpersonen Carina får läsaren följa säkerhetspolisen Bente Jensen som är både medkännande och cynisk. Hon är svår att få grepp på. Samtidigt som hon jagar Carina vill hon avslöja den verkliga sanningen, om det finns en sådan. På något sätt blir spelet kring det överlämnade dokumentet startskottet på en jakt, där alla både är jägare och villebråd.

Betyg: 4 tomteluvor
 Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer: