tisdag 19 augusti 2014

Emma & Thomas Häggström: Oläkt - Bokomdöme

Oläkt
Av Emma & Thomas Häggström
Idus Förlag 2014
ISBN 9789175770277, Inbunden, 309 sido
Emma & Thomas Häggström har stor erfarenhet av rättsväsendet eftersom de arbetar som åklagare. Därför är just de delarna av deras debutroman skickligt och trovärdigt beskrivna.

En åttiosjuårig kvinna, Vera Eriksson, erkänner ett tjugosju år gammalt mord. Eftersom preskriptionsreglerna för mord ändrats tvingas åklagaren Helena Stahre väcka åtal och ta fallet till domstol.

Vera Eriksson vill dock inte uttala sig utöver sitt erkännande innan rättegången. Hon vill använda rättssalen till andra ändamål än själva rättegången. Händelser från andra världskriget spelar en stor roll i handlingen och det är det som hon vill fokusera på och föra fram.

Boken handlar till viss del om hämnd. Om det går att få försoning genom att hämnas eller om det bara leder till ytterligare lidande. Författarparet har konstruerat en effektiv intrig som visserligen är fiktion, men också lyfter fram en del obehagliga fakta ur den svenska historien.

Att använda nutiden för att beskriva historiska händelser är fyndigt och det gör Emma & Thomas skickligt. Men det är först när läsaren får tillbakablickar på Veras liv som boken lyfter. Fram till dess är det en vanlig spänningsroman som inte sticker ut på något sätt, tvärtom blir det lite segt och föga engagerande.

Att skriva i par börjar nu bli så vanligt inom svensk spänningslitteratur att man inte längre reagerar. Vad är det som gör det så vanligt just i vårt land?

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8