lördag 13 juni 2015

Mikael Ressem: När det tysta tar över - Bokomdöme

När det tysta tar över
Av Mikael Ressem
Förlaget Orda 2015
ISBN 9789175538969, Inbunden, 257 sidor
Författaren har ett förflutet som ambulanssjukvårdare, sjuksköterska och ambulanschef. Han använder sig fullt ut av sina förvärvade kunskaper. Han skriver där han står som man brukar säga. Hans böcker handlar om psykiatri och sjukvård, och ofta med ett ambulanstema.

Detta är hans andra bok om tre Gävlekaraktärer. Ordningspolisen Patrik som är duktig i sitt yrke, men han lever ändå i skuggan av sin far, kriminalaren. Ambulanssjuksköterskan Erik som också kan sitt yrke, men som missbrukar både alkohol och tabletter grovt. Tomas är den tredje, en gammal vän till de andra. Han har grava psykiska problem. Självklart kan det inte annat än bli lite stökigt med ett sådant persongalleri.

Grundhistorien är lika hemsk som den är fyndig. Patrik blir uppsökt av Tomas. Han berättar en historia om en grupp människor som tävlar i att konstruera självmordsmetoder. Det hemska är att den som vinner tävlingen begår självmord med den straxt därefter. Eller är det självmord? Tomas tvivlar. Patrik och Erik börjar forska i fallen och hittar saker som skrämmer dem, och som också hotar dem själva.

Gävle tillhör inte de städer som är frekvent använda i deckarsammanhang. Mikael Ressem binder ihop miljön och historien på ett underhållande sätt. Läsaren får många intressanta fakta om staden. Personerna är som sagt lite skruvade och det är därför svårt att få ett riktigt grepp på dem.

En sak som jag har svårt med är när upplösningen är på gång och poliserna, som i detta fall, måste åka med full brådskande utryckning i över 20 mil istället för att kontakta den lokala polismyndigheten.

Författaren har dock konstruerat en nervkittlande och ganska skräckinjagande historia med hög spänningsfaktor. Det är förvisso inte nytt att skriva om ”epidemiska” självmord, men det tillhör inte vanligheterna.

Betyg: 3 tomteluvor  

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2