Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 7 december 2015

Thomas Erikson & Christina Granbom: Av jord är du kommen - Bokomdöme

Av jord är du kommen
Av Erikson & Granbom
Hoi Förlag 2015
ISBN 9789175578613, Inbunden, 333 sidor
Christina Granbom och Thomas Eriksson har skrivit deckare tidigare, men endast var för sig. De träffades för första gången på Bokmässan förra året och fick då idén till den här boken.

De har hittat ett nytt yrke att använda i kriminalromaner, i alla fall känner jag inte till någon svensk sådan tidigare. Rita Benson är begravningsentreprenör och henne ska vi fortsättningsvis få följa i fler böcker. Ett kittlande yrke i deckarsammanhang, Kanske kan man bli frestad att påverka kundtillströmningen. Rita tänker i alla fall tanken, om hon genomför den får ni läsa om själva.

Hon drabbas av en katastrof. Hennes man tar sitt pick och pack och lämnar henne med två ganska hemska barn. Han har dessutom länsat hennes konton. Paret driver en begravningsbyrå tillsammans med Ritas far. När han märker att firman också har blivit länsad på alla sina tillgångar tar han sitt liv. Och där står Rita, med två barn och en konkursfärdig byrå.

Hon tvingas till många extraordinära åtgärder för att hålla företaget flytande. Som tur är härjar en mördare i trakten som tar livet av kvinnor, som också visar sig vara gamla skolkamrater till Rita. Men det kommer ändå in ett och annat lik som är debiterbart.

Om ni misstänker att detta är en skälmhistoria har ni alldeles rätt. Det är berättat med ett glatt humör. Inga gapskratt kanske, men många småleenden. Kriminalhistorien är inte så märkvärdig, det mesta kretsar kring Ritas liv.

Det är nästan omöjligt att finna en något så när normal person i denna historia. Alla verkar ha gott om fel och brister, många är riktigt hemska. Osannolikt, ja – men eftersom det är skrivet med humor kommer författarna undan med det. I boken förekommer också ganska många detaljerade beskrivningar av begravningsentreprenörens arbete. Kanske för många, det blir till sist lite osmakligt. Däremot är entreprenörens blogg med läsarinlägg ett intressant inslag, även om det inte tillför handlingen något.

Att det inte skulle komma minst en bok till i serien vore ett brott mot läsarna av denna. Ett gigantiskt frågetecken sitter kvar i min deckarhjärna när läsningen är avslutad.

Betyg: 3 tomteluvor Inga kommentarer: