tisdag 26 januari 2016

Tomas Arvidsson: Blåst på sommarvind - Bokomdöme

Blåst på sommarvind
Av Tomas Arvidsson
Tre Böcker Förlag 2015
ISBN 9789170297601, Danskt band, 203 sidor
De som har följt Tomas Arvidssons författarskap blir alltid lika glada när det kommer en ny bok av honom. Hans böcker har alltid spridit glädje med sin direkta och ganska dråpliga humor. Dessutom mördar han inte folk, det är egentligen nästan helt våldsfritt. Hans skrönor är mera Robin Hoodaktiga. Brottslingarna är alltid trevliga och som läsare står man naturligtvis på deras sida. Brottsoffer är nästan alltid myndigheter eller större företag.

Det här är författarens fjortonde bok. Vem minns inte studierektor Jan Bertilssons finurliga kupper mot banker mm? De fyra första böckerna filmades i tre populära TV-serier (Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna och Studierektorns sista strid) med Björn Gustafsson i huvudrollen. Därför är det extra roligt att återse just den karaktären i den här boken. Återse kanske är fel ord, hans ande svävar över handlingen i form av brodern Björn Bertilsson. Men Jan Bertilsson har faktiskt ett finger med i spelet när det gäller bokens upplösning.

Björn ligger risigt till. Han har, efter flera skilsmässor, stora skulder. Kronofogden ligger efter honom. Han beslutar sig för att stjäla tavlan Ute blåser sommarvind, som hänger på hans gamla skola, Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Han anlitar författarens nya parhästar. De mycket sympatiska gentlemannatjuvarna Svenne Mattsson och Kenneth Lind. Tavlan är värd mer än 25 miljoner kronor men problemet är att den är elva meter lång och tre meter hög. Hur stjäl man en sådan? Svenne är lite som Sickan i Jönssonligan. Han har en plan – och en plan B – samt en C och D om det behövs.

Karolina Jonsson är försäkringsutredare och också en av Tomas Arvidssons nyskapade figurer. Hon är lika smart som Svenne och Kenneth och man skulle kunna säga att kampen mellan dem hittills har slutat oavgjort. Hon har nog aldrig varit så infernaliskt slug som denna gång. Men framförallt Svenne har alltid några extra kaniner i rockärmen.

Boken är sympatiskt kort. När man skriver humor är c:a 200 sidor perfekt. Det hinner aldrig bli tjatigt. Tomas Arvidssons lustigheter är skrattframkallande. Boken är full av både hysteriska situationer och människor som man inte kan undgå att fnissa åt. Intrigen är underfundig, och skulle kanske ha fungerat även utan humor, men lustigheterna gör den så mycket bättre. 

Betyg: 3 tomteluvor   

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7