lördag 30 juli 2016

Cecilia Sahlström: Vit syren - Bokomdöme

Vit syren
Av Cecilia Sahlström
Grönegatan Förlag 2016
ISBN 9789198156539, Pocket, 477 sidor

Cecilia Sahlström är en skånsk debutant. Hon har ett brokigt CV. Hennes yrken har varit så skiftande som polis, ledarskapskonsult, föreläsare och coach. Nu är hon chef inom socialtjänsten. Klokt nog använder hon sina erfarenheter när hon skriver sin kriminalroman, främst då poliskunskaperna.

Under en försommar i Lund hittas flera unga flickor mördade och med tungan avskuren. Det finns vittnen och spår och polisens förhoppningar finns om en snabb lösning. Ganska snart har man också en trolig gärningsman, men utredningen tar nya vändningar.

Sara Vallén och Rita Anker heter poliserna som tillsammans med sitt team ska lösa brotten. De får en tung uppgift. Samtidigt får läsaren följa deras privatliv som ibland är extra komplicerat. Naturligtvis finns där också insprängda kapitel med mördarens berättelse. Sådant har blivit tröttande vanligt.

Även om Cecilia Sahlström har varit polis och kan den verksamheten tycker jag att dessa brott kunde ha lösts snabbare och smidigare. Polisens agerande i boken saknar i mitt tycke en del trovärdighet.

Tyvärr finns här också tekniska brister. Boken är undermåligt skuren och häftad. Det finns en hel del korrekturfel. Irriterande. Min allra största invändning är ändå bokens omfång. Här borde c:a hälften av manuset ha strukits. Då hade det blivit en mer tät och stringent historia av detta. Den är ändå förhållandevis intressant.

Man ska kanske inte beskylla författaren för sidantalet eftersom hon i slutet av boken tackar en namngiven redaktör för väl genomfört arbete. Mitt råd till Cecilia är: Byt redaktör!

Betyg: 2 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8