fredag 23 mars 2018

Lisa Bjurwald: Ta min hand - Bokomdöme



Ta min hand
Av Lisa Bjurwald
Bladh by Bladh 2017
ISBN 9789188429278, Inbunden, 302 sidor

I den andra boken om Rebecka Born, den första hette Tills bara aska återstår (mitt omdöme), fortsätter Lisa Bjurwald att behandla tunga och allvarliga ämnen. Det handlar nu om de flera tusentals barn som försvinner spårlöst, i de allra flesta fall är det flyktingar. De dyker inte sällan upp som offer i den omfattande sexhandeln som försiggår på nätet och på hemliga bordeller. Vi pratar då om alltifrån spädbarn till tonåringar. Det är SÅ hemskt att föreställa sig.

Lisa Bjurwalds huvudperson, specialpolisen Rebecka Born, är avstängd från sin tjänst efter sin hantering av ett traffickingfall i den förra boken. Hon får ändå ett anonymt tips om försvunna ensamkommande flyktingbarn.

Rebecka börjar lite cowboyaktigt utreda på egen hand och hennes värsta farhågor besannas. Den organiserade handeln med barn är ofattbart utbredd.

Det blir grisigt och hemskt, hemskt, hemskt. Som läsare vill man bara värja sig mot det författaren skriver. Men man inser också att detta försiggår i verkligheten, just nu. Det enda man önskar sig är ett slut. Genast, pronto! Kan det verkligen finnas vuxna som vill leva ut sina sexuella fantasier och fobier med ett spädbarn?

Naturligtvis är författarens berättelse angelägen och behandlar ett ämne som vi inte får blunda för. Lisa Bjurwalds korståg är viktigt. Men boken blir ändå inte riktigt som en thriller eftersom författarens engagemang tar över och lämnar spänningsintrigen i andra hand. Boken får en mer dokumentär prägel.

Men det ska inte hindra någon från att läsa den – Lisa Bjurwald är viktig, hon behövs. Det är sådana som hon som får oss att inte blunda för verkligheten.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Martin Brunn

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3