fredag 28 juni 2019

Martin Österdahl: Järnänglar - Bokomdöme


Järnänglar
Av Martin Österdahl
Forum 2019
ISBN 9789137147987, Inbunden, 442 sidor

Detta är den tredje thrillern om exmilitären och säkerhetsexperten Max Anger. De två första heter Be inte om nåd och Tio svenskar måste dö. Författaren har skapat sig en egen liten nisch där Arholma är centrum, om än ganska vagt. Intrigerna sträcker sig sedan över stora internationella händelser och konflikter. Årets bok både börjas och avslutas med 11 september 2001. Även om man som läsare vet hur historien skrevs är det likafullt nervkittlande och mycket spännande.

Boken tilldrar sig i princip under c:a tio dagar i september. En vecka innan det stora terrorattentatet hoppar en svensk diplomat från en balkong i Jerusalem. Självmord eller inte?

Max får i uppdrag att undersöka om det verkligen var ett självmord, ingenting tyder egentligen på något annat. Han finner att det finns ett svenskt brödraskap som med amerikansk hjälp verkat vara ute för att skapa kaos i världen. Värsta James Bond-intrigen med andra ord. Han finner spår bakåt i tiden till svensk vapenhandel och till en viss krigsmaterialinspektör som kanske begick självmord i Stockholms tunnelbana, eller kanske inte. Ingen av de inblandade förekommer med sina riktiga namn.

Skickligt väver författaren samman olika politiska händelser från olika epoker och skapar en ny berättelse med spänst och sanningsprägel.

Max Anger är verkligen en svensk James Bond. En he-man, men med vanliga svenska brister. Under bokens gång blir han hårt prövad. När fler dödsfall sker pekar allt på honom som gärningsman. Turligt nog har han en kärlek som är polis som kan rädda honom ur olika knipor.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i internationella politiska thrillers, men det finns undantag, som Thomas Engström. Och definitivt Martin Österdahl. Han börjar bli varm i kläderna nu.

Betyg: 4 tomteluvor  


 Foto: Thron Ullberg

Veckans Tio i Topplåt 629

Petula Clark: My Love
In på listan 12 mars 1966 
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9

onsdag 26 juni 2019

Märkliga skivomslag 715

Startling betyder häpnadsväckande. Men vad är det egentligen de ser?

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 24 juni 2019

Veckans Tio i Topplåt 628

Joe South: Games People Play
In på listan 29 mars 1969 
Låg kvar i 10 veckor, Högsta placering: 7

fredag 21 juni 2019

Veckans Tio i Topplåt 627

Jimmy Justice: Spanish Harlem
In på listan 1 september 1962 
Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 5

onsdag 19 juni 2019

Märkliga skivomslag 714

Det fattas bara en synd för att The Kendalls ska nå sitt mål - himlen.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 17 juni 2019

Anna Bågstam: Skuggspelet - Bokomdöme

Skuggspelet
Av Anna Bågstam
Norstedts 2019
ISBN 9789113092737, Inbunden, 416 sidor

I den andra boken om den civila utredaren Harriet Vesterberg fortsätter författaren att avfolka det pittoreska fiskeläget i Skåne, Lerviken. Tänk Sandhamn, tänk Midsomer. Liten ort med hög mordfrekvens.

Harriet jobbar hos Landskronapolisen som förbereder sig för ett EU-toppmöte i staden. Det tar alldeles för mycket resurser i anspråk. Harriet som civilanställd arbetar inte i yttre tjänst, men blir ändå rejält indragen i en utredning när det blir personalbrist.

Harriets bästa vän försvinner, men hittas så småningom under oklara omständigheter. Ett gym brinner ner. Flera kroppar med mystiska skador hittas. Polisen famlar efter spår. Allt kanske hänger ihop, men hur?

Här finns många klassiska deckaringredienser. Det är gott om falska spår. En och annan otrevlig polis sätter käppar i hjulet för utredningen och det flaggas dessutom om att någon av dem inte har rent mjöl i påsen. En cliffhanger till nästa bok.

Anna Bågstam är skicklig på att leda läsaren in på fel spår. Det ska inte vara lätt att lista ut vem den skyldige är. Precis som i förra boken är detta en pusseldeckare i polisromanens form.

Harriets personliga problem med en underlig pojkvän, med en vild brorson och med en åldrad pappa är visserligen bra avbrott i deckarproblemen, men ändå inte helt trovärdiga.

Eftersom läsaren har fått en hint om att allt inte står rätt till hos Landskronapolisen blir det naturligtvis en evighetslång väntan på nästa bok, där svaret förhoppningsvis kommer

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Kajsa Göransson

Kjell Eriksson: Den skrattande hazaren - Bokomdöme


Den skrattande hazaren
Av Kjell Eriksson
Ordfront 2019
ISBN 9789177750482, Inbunden, 446 sidor

Vad jag har längtat efter Ann Lindell! Och hennes Edvard!! Och hennes skapare Kjell Eriksson!! Den tionde boken i serien kom för 10 år sedan, men äntligen är Kjell Eriksson tillbaka med en elfte del.

Nu har Ann slutat vid polisen och flyttat ut på landet till en liten by i Uppland. Hon försöker undvika att dricka som förr, men hon är inte nykterist. I själva verket blir det något glas vin mest varje dag. Ann har fått jobb hos en lokal osttillverkare och trivs bra. Förhållandet till Edvard är fortfarande komplicerat, men han kommer på besök ibland.

En natt i byn tänder någon på skolan där ett flyktingboende har inrymts. Tre människor dör. Att tala med polisen är inte en realitet i den lilla byn där främlingsfientlighet skymtar mest överallt. Alla känner alla och även om några har sett vem som tänt på är det ingen som säger något. Hos Ann bor en liten polis innerst inne i henne och hon kan inte låta bli att ställa frågor. Hon är ännu inte riktigt accepterad i byn, men som f d polis har hon det ändå lite lättare att få svar.

Det inträffar flera dödsfall och Ann samarbetar informellt med den gamla kollegan Sammy Nilsson. Eftersom alla skyddar varandra i byn utsätts hon naturligtvis för fara och får motta en del hot.

Kjell Eriksson återkommer inte bara med sina karaktärer. Han bär också med sig sitt fantastiskt målande och beskrivande språk. Hans förmåga att gestalta riktiga människor har inte försvunnit. Det är ett sant nöje att både läsa och blunda, för att i sitt inre kunna se de vackra miljöerna och väl tecknade personerna.

Om det blir en fortsättning? Hoppas kan man ju alltid. Vi kanske får höra om det på sommarens Gotlands Deckardagar i Visby (16-18 augusti) där Kjell är en av 20 författare.

Betyg: 5 tomteluvor  



Foto: Emma Eriksson

Philip Birk: Frostnatt - Bokomdöme


Frostnatt
Av Philip Birk
Historiska Media 2019
ISBN 9789175458991, Inbunden, 335 sidor

Konsttjuven Philip Birk är tillbaka. Förra året fick man stifta bekantskap med honom för första gången när Philip Birk debuterade med den rosade Kyldygnet. Själv föll jag pladask och hade inte Stina Jackson skrivit Silvervägen hade Philip absolut varit en kandidat till debutantpriset. Men man kan ju bara debutera en gång, så den chansen har nu försvunnit.

Att följa upp en succé är bland det svåraste en författare kan göra, sägs det. Lite av det problemet kan man se här. Förra årets bok överraskade med ett fint, cyniskt språk, huvudkaraktären var en fräsch ny bekantskap. Den fördelen är ju försvunnen nu, och boken blir lite lidande av det.

Tom Grip är fortfarande intressant, hans cynism är värre än någonsin. Den ena fantasifulla metaforen avlöser den andra. Grip hamnar i farliga situationer stup i kvarten, men han är också mannen att lösa problemen. Hans devis är att inte döda någon i onödan!! Den följer han nogsamt. Våld är inte hans huvudsakliga metod.

Nationalmuseum i Stockholm blir bestulen på Anders Zorns Midsommardans. Eftersom Tom Grip är i staden blir han naturligtvis misstänkt, ja mer än det. Alla vet att han är skyldig. Men det är han inte och han tvingas försöka rentvå sig själv. Det blir en jakt där han drabbar samman med gamla fiender, polisen och t o m en religiös sekt. Det blir många komponenter i intrigen, kanske för många. Sekten känns som extra grädde ovanpå redan befintlig grädde.

Mer intressant är att läsaren får följa Toms uppväxt som ger en djupare gestaltning av honom. Hela boken får därför mest prägel av att vara en uppväxtroman. En händelserik barn- och ungdomstid som också inbegriper en komplicerad brödrarelation. Här briljerar författaren. Samtidigt gör det att de intressanta konstkuppbeskrivningarna får stryka lite på foten. Det är en svår balansgång.

Att jag vill läsa vidare om Tom Grip är en självklarhet. I nya berättelser skrivna av Philip Birk. Med uppfinningsrika konstkupper naturligtvis.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Hans Jonsson

Karin Alfredsson: Sista färjan från Ystad - Bokomdöme


Sista färjan från Ystad
Av Karin Alfredsson
Bokfabriken 2019
ISBN 9789178350896, Inbunden, 256 sidor

Det var några år sedan Karin Alfredsson skrev spänningslitteratur. Hennes serie om läkaren Ellen Elg var både spännande och informativ. Hon satt där fokus på kvinnors situation i världens problemområden. Hennes första bok 80 grader från Varmvattnet som kom 2006 belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris.

Författaren har gjort sig känd inte bara för sina romaner, hon har också flitigt deltagit i samhällsdebatten, på senare tid främst i Me Too’s efterdyningar.

Den här boken handlar också om utsatta kvinnor, och till viss del även män, men har ändå inget gemensamt med de tidigare kriminalromanerna. Här är istället brotten av det slag som förr kallades sol-och-vår.

De brottsliga huvudpersonerna som läsaren får följa är ett syskonpar som satt i system att lura och bedra allt och alla de möter. De är fiffiga och använder sig ofta av honungsfällor, d v s de lovar kärlek och i viss mån pengar. Men i själva verket är de skrupelfria och lurar av sina offer deras besparingar.

De är nu på väg utomlands för att en gång för alla få ihop vad de behöver för framtiden. Men de gapar efter mycket. Kan de verkligen då få behålla hela stycket? Kanske går de för långt, och vem eller vilka är deras värsta fiende. En polis har fått upp spåret, men vad värre är; de försöker också lura varandra.

Det är en skälmaktig historia Karin Alfredsson har målat upp. Brotten drabbar förvisso tragiskt och de bedragna polisanmäler sällan på grund av att de skäms. Författaren har använt sig av en humoristisk grundton mitt i allvaret, trots att många drabbas hårt. Men här finns inga mord, bara ett ganska högt hållet tempo.

Det är underbart att konstatera att det går att skriva böcker på runt 250 sidor, vilket var alldeles lagom i detta fall. Karin Alfredssons roman bjuder på en stunds trivsam underhållning, men jag längtar ändå efter en Ellen Elghistoria till. Kvinnor som far illa finns det fortfarande mycket att skriva om.


Betyg: 4 tomteluvor  


foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

Cecilia Sahlström: Pojken som försvann - Bokomdöme


Pojken som försvann
Av Cecilia Sahlström
Bokfabriken 2019
ISBN 9789178350179, Ljudbok, 8 timmar 49 min., Uppläsare Maria Lyckow
ISBN 9789178350131, Inbunden, 352 sidor

Författaren har arbetat som polis i tjugo år. Hon har tidigare varit kulturvetare men är nu verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen. Hon bor i Lund och har därför placerat sina kriminalromaner där.

Där här boken lyssnade jag på. Maria Lyckow gjorde ett gediget arbete som uppläsare, även om jag som alltid blir påverkad av den personen.

Ett tvåårigt barn försvinner från ett dagis i Lund. Tjugo år senare får kommissarie Sara Vallén in ett tips om fallet. Det finns saker som tyder på att pojken fortfarande lever, men naturligtvis är vuxen nu.

I denna den tredje boken om Sara och hennes arbetskamrater är det just det som är det mest spännande i boken. Jakten på förklaringen till var och hur den lille pojken försvann. Tyvärr upptar den historien en alltför liten del av berättelsen.

Flera mord sker som till en början inte verkar ha någon koppling eftersom de sker i Lund och Falun. Det som kopplar dem samman är att offren har fått ett hakkors inristat i pannan, och det trots att det är både en invandrare och ett par nazister som dödats.

Jakten på mördaren eller mördarna är rätt traditionell läsning. Upplösningen är någorlunda förutsägbar. Det finns ändå ett spänningsdriv i texten som är starkast i bokens inledning för att så småningom tappa i tempo. Tyvärr hade dialogen mått bra av lite mer bearbetning. Saras tvillingdöttrar låter som två barn trots att de är unga vuxna. Jag är osäker på om det beror på uppläsaren.

Cecilia Sahlström tillhör ändå den stora habila författarkadern som skriver läsvärd spänning. Problemet är snarare att de är så många.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Bengt Alm

Veckans Tio i Topplåt 626

Ola & The Janglers: Strolling Along
In på listan 17 juni 1967 
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 5

fredag 14 juni 2019

Veckans Tio i Topplåt 625

Donovan: To Susan On The West Coast Waiting
In på listan 1 mars 1969 
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 5

torsdag 13 juni 2019

Gotlands Deckardagar

I augusti är det dags för Gotlands Deckardagar som arrangeras av Gotland Art Week i samarbete med Svenska Deckardagar.

20 författare; Karin Alfredsson, Tove Alsterdal, Philip Birk, Marianne Cedervall, Anna Eidem, Caroline Engvall, Kjell Eriksson, Jan Fröman, Carin Gerhardsen, Stina Jackson, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Per Schlingmann, Peter Stjernström, Christian Unge, Karin Valtersson, Marc Voltenauer, Martin Österdahl, Håkan Östlundh. Över 30 programpunkter som du kan läsa om här, och även boka ett deckarpass: Gotlands Deckardagars hemsida

16 - 18 augusti i Visby är datumen att hålla reda på. Fredag, lördag och söndag. Det kommer inte bara att bli vanliga seminarier. För att författare och läsare ska komma närmare varandra blir det ett After Work på fredagskvällen. På lördag kan man gå på "speeddating" i Botaniska Trädgården där författarna är utplacerade. Samtala, fråga, umgås. Samma kväll ska myten om den whiskydrickande kommissarien slaktas på Volare Vinbar. Festivalvärdarna Carin Gerhardsen och Nisse Scherman samtalar med författarna om deras hjältars alkoholvanor.

Jag ser fram emot detta så mycket att jag nästan spricker. Mer än två månader kvar. Puh!

onsdag 12 juni 2019

Märkliga skivomslag 713

Ännu ett skivomslag som Herr Dryck har funnit. Hans kommentar:

"Minns ni när man var på kalas som liten och det äntligen, äntligen vankades fiskdamm? Eller ännu bättre, att man fick gå hem och ta med sig sin godispåse? Gratis godis, fastän det inte var lördag, var the shit. När det nappade i andra änden av av att någon ymnigt svettande pappa på bristningsgränsen låg bakom draperier och ryckte i fiskelinan, när man äntligen fick påsen i handen och kände dess påtagliga vikt.

- Damn, det är ju mycket godis i påsen, den är ju tung!

Så kom besvikelsen.

Möjligen det värsta sveket mot den unga generationen, en tyngre synd än folklögnerna om Jultomten och skrämselhistorierna om den beryktade kramp som infinner sig om man inte låter sina föräldrar dricka kaffe i minst en timme efter maten innan man sliter dem från bordet för att få bada.

Det låg en FRUKT i påsen. En clementin, eller i värsta fall, ett jävla äpple! Tillsammans med ett litet paket Sunmaid-russin, för att ytterligare dryga ut vikten, återstod en mikroskopisk liten mängd godis. Det var som att riva av omslagspappret från ett Playstation 3 på julafton, för att därefter upptäcka att kartongen var full av nerskitna kalsonger och sedan länge döda sjöfåglar.

Här på bilden begår Kran-Elve just detta brott, ett brott som aldrig får glömmas.

Kran-Elve är för övrigt ett utmärkt kraftuttryck att utropa när grövre termer inte lämpar sig."

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 10 juni 2019

Veckans tio i Topplåt 624

The Tremeloes: Helule Helule
In på listan 15 juni 1968
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 8

fredag 7 juni 2019

Veckans Tio i Topplåt 623

Eden Kane: Get Lost
In på listan 20 januari 1962 
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8

onsdag 5 juni 2019

Märkliga skivomslag 712

Kärlek i Buenos Aires ser lite bakvänt ut.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 3 juni 2019

Veckans Tio i Topplåt 622

Michael Landon: Gimme A Little Kiss (Will "Yo" Huh)
In på listan 4 augusti 1962 
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 2

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7