Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 28 juni 2019

Martin Österdahl: Järnänglar - Bokomdöme


Järnänglar
Av Martin Österdahl
Forum 2019
ISBN 9789137147987, Inbunden, 442 sidor

Detta är den tredje thrillern om exmilitären och säkerhetsexperten Max Anger. De två första heter Be inte om nåd och Tio svenskar måste dö. Författaren har skapat sig en egen liten nisch där Arholma är centrum, om än ganska vagt. Intrigerna sträcker sig sedan över stora internationella händelser och konflikter. Årets bok både börjas och avslutas med 11 september 2001. Även om man som läsare vet hur historien skrevs är det likafullt nervkittlande och mycket spännande.

Boken tilldrar sig i princip under c:a tio dagar i september. En vecka innan det stora terrorattentatet hoppar en svensk diplomat från en balkong i Jerusalem. Självmord eller inte?

Max får i uppdrag att undersöka om det verkligen var ett självmord, ingenting tyder egentligen på något annat. Han finner att det finns ett svenskt brödraskap som med amerikansk hjälp verkat vara ute för att skapa kaos i världen. Värsta James Bond-intrigen med andra ord. Han finner spår bakåt i tiden till svensk vapenhandel och till en viss krigsmaterialinspektör som kanske begick självmord i Stockholms tunnelbana, eller kanske inte. Ingen av de inblandade förekommer med sina riktiga namn.

Skickligt väver författaren samman olika politiska händelser från olika epoker och skapar en ny berättelse med spänst och sanningsprägel.

Max Anger är verkligen en svensk James Bond. En he-man, men med vanliga svenska brister. Under bokens gång blir han hårt prövad. När fler dödsfall sker pekar allt på honom som gärningsman. Turligt nog har han en kärlek som är polis som kan rädda honom ur olika knipor.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i internationella politiska thrillers, men det finns undantag, som Thomas Engström. Och definitivt Martin Österdahl. Han börjar bli varm i kläderna nu.

Betyg: 4 tomteluvor  


 Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: