måndag 23 september 2019

Niklas Natt och Dag: 1794 - Bokomdöme


1794
Av Niklas Natt och Dag
Forum 2019
ISBN 9789137153704, Inbunden, 508 sidor

Förväntningarna har var stora under en längre tid på den här boken. För två år sedan kom 1793 och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Och inte nog med det, boken blev ett monumentalt genombrott för Niklas Natt och Dag. Boken har rönt stora framgångar runt om i världen.

Det var annorlunda att läsa en berättelse om slutet av 1700-talet utan Gustav III och utan Carl Michael Bellman. Helt utan flärd, puder och peruker. Läsarna fick sig till livs ett stort stycke av den tiden på riktigt. Skitigt, våldsamt, fattigt och brutalt. De vidriga odörerna kunde skönjas mellan sidorna.

Hur är det nu i uppföljaren? Likadant fast värre är svaret. De grymheter som karaktärerna utsätts för är sannolika men näst intill outhärdliga. Livet är outhärdligt. De unkna dofterna är än mer illaluktande. Allt vad en kropp kan lämna ifrån sig kan hittas överallt och trampas i, kanske sovas i.

Annars börjar boken helt annorlunda än del ett. Nästan som herrgårdsroman med den ädle ynglingen som finner den vackra fattiga flickan i skogen. Tycke uppstår, men romansen är helt omöjlig. Han skickas bort till svenskkolonin Barthélemy. Här upphör den mjuka inledningen. Det är lika skitigt och hemskt på den ön som det är i Stockholm. Den unge pojken blir snart en luttrad man.

Vi får åter följa den enarmade palten Mickel Cardell, som är godhjärtad, men lever under mycket snåla omständigheter. Han blir ändå intresserad av ett fall när en mor söker upp honom. Hennes dotter är död, och man har sagt henne att det är vargen som slagit till. Men hon misstänker annat och ber palten om hjälp. Hon har frågat runt överallt och han är hennes sista hopp.

Även Anna Stina Knapp dyker upp igen. Hon arbetar under falskt namn på en krog och allt verkar gå utan problem. Framtiden för ändå inget gott med sig. Hon är havande och kommer i onåd.

Här finns en kriminalhistoria, eller kanske flera, men den unga dotterns död är central. Niklas Natt och Dag lägger ändå tonvikten på det sena 1700-talets liv och leverne i Stockholm. Hur illa folk hade det och hur de klarade livhanken. Det blir stundtals så vedervärdigt att läsa att det krävs läspauser. Men man drivs ändå framåt. Dels av intrigen, men också av det vackra språket och de fantastiska miljö- och tidsskildringarna.

Det ska komma en 1795, men vi får vänta till hösten 2021. Vad ska man läsa under tiden?


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7