måndag 4 november 2019

Camilla Grebe: Skuggjägaren - Bokomdöme


Skuggjägaren
Av Camilla Grebe
Wahlström & Widstrand 2019
ISBN 9789146235552, Inbunden, 429 sidor

Jag konstaterar att Camilla Grebe med den här boken kliver upp från att vara en skicklig deckarförfattare till att tillhöra våra allra största i genren. Författaren fick 2017 priset av Svenska Deckarakademin för bästa svenska kriminalroman. Boken heter Husdjuret. Nu slår hon till med en ny fullträff.

Grebe har ofta haft kvinnliga perspektiv i sina böcker. Den här gången tar hon steget fullt ut. Hon skildrar kvinnor inom polisen, ändå från 40-talets polissystrar till idag där kön kan betyda något annat.

Det är en fantastisk och avväpnande kriminalroman om en mördare som kallas Träskmördaren. Han har ett mycket annorlunda och smått perverst sätt att mörda kvinnor. Det märkliga är att morden sker på 40-, 70- och 80-talet. Bokens upplösning är däremot i nutid. Dessutom finns det kopplingar mellan de poliser som i olika tidsåldrar utreder brotten.

Förutom själva morden har författaren riktat strålkastaren på hur kvinnliga poliser bemöts i de olika årtiondena. Diskriminering och fördomar gör deras arbete svårt ända in i vår tid. Från polissystern på 40-talet som inte får arbeta operativt, till dagens kvinnliga poliser som till och med kan särbehandlas av andra kvinnor.

De flesta av brotten tilldrar sig i den fiktiva stockholmsförorten Östertuna. Där varierar befolkningen under tid. Den går från fattigt till rikt. Östertuna som påhittad ort har tidigare använts av ungdomsförfattaren Bengt-Åke Cras. Märkligt!

Läsarna får återse några av poliserna från Camilla Grebes tre tidigare böcker, dessutom profileraren Hanne. Hennes demens har blivit värre, men hon är fortfarande på det klara med vad som har hänt i ett längre perspektiv. Just Träskmannen var hennes allra första fall som ung.

Förutom att detta är en utomordentligt spännande historia är den en tankeställare över hur kvinnor har behandlats och kanske också hur långt/kort vi har hunnit i den utvecklingen. Det finns alltså flera skäl att läsa denna bok, men det räcker utomordentligt väl att bara bli underhållen. En av årets bästa böcker!


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Ulrica Zwenger

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7