måndag 31 januari 2022

Karin Wahlberg: En god man - Bokomdöme

 

En god man

Av Karin Wahlberg

Albert Bonniers Förlag 2022

ISBN 9789100195304, Inbunden, 382 sidor

 

Denna författare är pålitlig. Hon skriver alltid med känsla och om intressanta och aktuella ämnen. Hon har skrivit i flera genrer. Det är nästa tjugo år sedan hon debuterade med den första boken om kommissarie Claes Claesson och hans hustru överläkaren Veronika Lundborg. Men då, i Sista jouren, var de inte gifta. Dessutom har de flyttat från Oskarshamn till Lund. Orter som Karin Wahlberg känner väl, hon bor i Lund nu. Man ska skriva där man står.

Karin Wahlberg är läkare. Precis som Christian Unge och Jonas Moström som också skriver deckare som ofta bottnar i sjukvården. Den miljön är spännande i sig, den handlar liksom brottslighet om liv och död.

Det handlar här mycket om Shaken baby syndrome, skakvåld mot små barn. Det är ett ämne som på senare år har diskuterats en hel del i media. Författaren undervisar oss rejält och det blir både informativt och tankeväckande.

En barnläkare hittas ihjälslagen i sitt hem. Han betraktas av alla som en extremt god man. Vem kan vilja honom något ont? Finns där kanske dolda hemligheter under ytan? Claes Claesson får en besvärlig utredning att klara av.

Boken har ett lugnt tempo. Utredningen går sakta. Handlingen avbryts också av de mer faktabaserade avsnitten om våld mot barn. Läsaren får även följa ett föräldrapar som har fråntagits sitt barn eftersom de har blivit anklagade för att misshandla det. Frågeställningen belyses av Karin Wahlberg från alla håll.

Även om upplösningen känns lite snopen har boken gett mig både högspänning och förklaringar till problemet med att diagnostisera skakvåld. Bra!


Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Magnus Liam Karlsson



Veckans Tio i Topplåt 902

Mr. Bloe: Curried Soul

In på listan 28 november 1970
Låg kvar i 9 veckor, Högsta placering: 4

söndag 30 januari 2022

I väntan på tre kvinnor


 


Man tillbringar en stor del av livet med att vänta på kvinnor. Det är en angenäm sysselsättning. Just nu väntar jag på tre stycken. Författare. Och deras böcker som kommer snart. Maria Adolfssons femte del om Doggerland, Fallvind. Äntligen får vi ännu en bok av Malin Persson Giolito, I dina händer. Den mångfaldigt prisbelönade Camilla Grebe kommer i mars med Välkommen till evigheten.

Våren är räddad!


fredag 28 januari 2022

Cilla & Rolf Börjlind: Den barmhärtige samariten - Bokomdöme

 

Den barmhärtige samariten

Av Cilla & Rolf Börjlind

Norstedts 2021

ISBN 9789113098685, Inbunden, 363 sidor

 

Nu har det blivit sju böcker om den tidigare uteliggaren och expolisen Tom Stilton. De andra huvudkaraktärerna Olivia Rönning, Minken och Mette Olsäter återser vi här också. Likaså ett flertal av de biroller som passerat förbi genom åren.

 

Författarna har originellt använt pandemin som ett stort element i handlingen. Originellt eftersom det verkar som om de flesta författare hittills har undvikit det. Men det kanske kommer. Covid 19 spelar en stor roll i denna bok. Dels genom att en av de bärande personerna blir allvarligt smittad och dels genom att den pensionerade Mette får ett europeiskt uppdrag som samordnare av säkerheten runt vaccinleveranser.

 

Det börjar med att Olivia är försvunnen. Hennes vänner beslutar sig för att delta i sökandet tillsammans med polisen. Tom lever i en självvald karantän, men reser till Stockholm för att bistå. Det blir dramatiskt, som vanligt i Börjlinds böcker.

 

Samtidigt har Mette problem med vaccintransporterna. De är under hot. Vem eller vilka ligger bakom? Detta är bara ett par exempel på de parallella berättelser som författarna har skapat. Naturligtvis flyter alla historier ihop till en när det närmar sig upplösning. Så är det i paret Börjlinds spänningsspäckade böcker.

 

Författarna, med sin bakgrund som manusförfattare till spänningsserier i TV, är bland de skickligaste man kan hitta på att knyta ihop nagelbitande intriger som oavbrutet håller läsarna på tårna. Att trovärdigheten får stryka på foten ibland är något som inte stör nämnvärt.

 

Det här är som vanligt en bra mix av samtid, intressanta karaktärer och thrillerinslag.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Kajsa Göransson



Veckans Tio i Topplåt 901

Larry Finnegan: Pretty Suzy Sunshine

In på listan 2 februari 1963
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3

onsdag 26 januari 2022

Klassiska skivomslag 850

 


Joni Mitchell
Don Juan's Reckless Daughter
Asylum, 1977

Design: Joni Mitchell
Art Direction: Glen Christensen
Photo: Norman Seef

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers

tisdag 25 januari 2022

Nicklas Rydberg: Barkarbymordet - Bokomdöme

 

Barkarbymordet

av Nicklas Rydberg

Lind & Co 2022

ISBN 9789180182638, Inbunden, 392 sidor

 

Författaren är advokat och från Stockholm. Detta är hans debutroman. Han har skrivit en polisroman, men med militärpoliser i huvudrollerna för ovanlighetens skull.

Vi får följa överstelöjtnant Agnes Brandt och hennes två medarbetare kaptenerna Peyman Rezazi och Mats Haskinen. De är ett intressant team om än något udda. De är snyggare, smartare och effektivare än de flesta. Egentligen har de få fel. Åtminstone som de visar utåt. De båda kvinnorna är sexuellt utlevande och sitter gärna med fötterna på skrivbordet? Vem gör det numera?

Man har ju fått höra att det inte går att beskriva polisarbete i detalj, det skulle bli alltför segt och långtråkigt. Men det är just vad Nicklas Rydberg gör här. Och ja, det blir outhärdligt utdraget. Frånvaron av någon som helst action är påtaglig. Det är kanske därför författaren har sprängt in två omotiverade spänningsladdade händelser i intrigen, utan bäring på huvudberättelsen. En biljakt på en hemvärnsman på bondpermis och ett rån som brutalt förhindras av Agnes.

En man hittas skjuten till döds vid den gamla flygbasen i Barkarby. De militära kopplingarna gör att Agnes och hennes gäng får hand om utredningen. Och som sagt, den segar sig fram. Jag känner att de borde ha kunnat lösa detta fall snabbare, men de arbetar omständligt och tar gärna raster och pauser.

En bensinstationskedja förekommer ofta i handlingen. Varumärkesplacering? De har det bästa kaffet säger militärpoliserna.

Jag kan tänka mig att läsa om dessa supermänniskor igen. Idén med en trio militärpoliser är intelligent. Men jag önskar mig ett totalt omtag på upplägget. Realism är aldrig fel, men den har ett pris.


Betyg: 1 tomteluva  


Foto: Eva Lindblad



måndag 24 januari 2022

Veckans Tio i Topplåt 900

Cher: Sunny

In på listan 22 oktober 1966
Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 4


fredag 21 januari 2022

Lina Arvidsson: Rötter av blod - Bokomdöme

 


Rötter av blod

av Lina Arvidsson

Lind & Co 2022

ISBN 9789180182645, Inbunden, 383 sidor

 

Författaren har på allvar etablerat sig på den svenska deckarmarknaden. Hon är en pålitlig leverantör av välskrivna och spännande kriminalromaner. Detta redan efter att som här ha skrivit sin tredje bok.

Temat känns igen. Det är en hemvändarhistoria. Ett återvändande till Norrland. Men inte så långt norrut som man har kunnat läsa i många böcker de senaste åren. Sigrid kommer tillbaka till Hälsingland, Till lilla Fjärbo utanför Bollnäs. En ort som jag är osäker på om den finns.

Det är också en ovanlig anledning till att Sigrid åker ”hem” igen. Hon har blivit bostadslös. Hennes man har bränt ner deras villa på Lidingö och hon har också blivit av med sitt arbete.

Väl i Fjärbo konfronteras hon med traktens småsinthet, med storbonden som har all makt och med sin mamma som inte verkar vilja ha henne där.

Modern har gjort sig ovän med nästan hela bygden genom att vägra sälja sin mark till ett vindkraftbygge. Även Sigrid får känna av traktens hat och ovilja.

Stor-Anders är den starke mannen som bokstavligen kan gå över lik för att få sin vilja fram. Dramatiken tätnar och händelse- och våldskarusellen accelererar. Lina Arvidsson är skicklig på att gestalta det lilla samhället och dess innevånare.

Kanske tar författaren emellanåt i lite för mycket och ger dramatiken alltför stor plats och alltför stort svängrum. Logiken blir lite lidande av det. På det hela taget är detta ändå en äkta bladvändare. Andlöst läser man de sista kapitlen och vänder varje sida med viss bävan över vad som komma skall.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad



Christian Unge: Det första skottet, det sista steget - Bokomdöme

 

Det första skottet, det sista steget

av Christian Unge

Norstedts 2022

ISBN 9789113102122, Inbunden, 455 sidor

 

Författaren har nu kommit fram till den tredje delen om akutläkaren Tekla Berg. Den här gången har han fått till en bra balans mellan läkarroman och deckarhistoria. Det har absolut blivit den bästa boken i serien hittills.

Tekla är en intressant karaktär, om än ganska osannolik. Hoppas jag. Vem vill mötas av en läkare som går på amfetamin. Men Tekla är skicklig, extremt skicklig. Hon har fotografiskt minne, vilket hjälper henne i akuta situationer. Många patienter har henne att tacka för sina liv. Hon har däremot samarbetsproblem eftersom hon är allt för rättfram och frispråkig.

Hennes personlighet använder författaren för att lyfta fram missförhållanden på sjukhuset och i sjukvården i allmänhet. Det fiktiva Nobelsjukhuset som ligger på Ringvägen i Stockholm är huvudarenan för intrigen. Läsaren får själv dra paralleller. Det känns som om läkaren Christian Unge har mycket att säga, han skickar passningar mer till sjukhusledning än till politiker.

Här finns naturligtvis också en kriminalgåta. Ett antal skjutningar i Stockholm som till synes har rasistiska motiv. Men är det verkligen så. Tekla blir ofrivilligt inblandad och har också tvivel.

Hon får också bud från en morbror i hembygden. Hennes avlidna mors hus behöver städas ur. På klassiskt deckarmanér hittar hon naturligtvis saker där som föranleder ytterligare forskning om barndomen. Ett sådant grepp kan ibland bli en genrékullerbytta. Christian Unge klarar balansgången bra. Barndomshistorien och polisutredningen i Stockholm får ta lika mycket plats och är båda på hög spänningsnivå.

Jag klagar ibland på att böcker är för långa. Det hade jag gjort här också om inte författaren hade lyckats fylla alla dessa sidor med högintressant och fängslande läsning.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Magnus Liam Karlsson

 


Veckans Tio i Topplåt 899

The Hep Stars: No Response

In på listan 18 september 1965
Låg kvar i 10 veckor, Högsta placering: 3

onsdag 19 januari 2022

Nilla Kjellsdotter: Flickan i Stenparken - Bokomdöme

 

Flickan i Stenparken

av Nilla Kjellsdotter

Norstedts 2022

ISBN 9789113119489, Inbunden, 377 sidor

 

Författaren skriver på svenska men är finlandssvensk och bosatt i Oravais i Österbotten, norr om Vasa. Nilla Kjellsdotter använder sin hemort genom att låta sin huvudperson också bo där. Det gläder mig att läsa om denna trakt eftersom jag tillbringade flera somrar där i min ungdom. Även så här många år senare känner jag ibland igen mig.

Kriminalpolisen Mija Wadö får ett fall med en mördad forskare på sitt bord. Han hittas kraftigt misshandlad i sitt hem. Offret och hans bror har hunnit långt i forskning om diabetes. Den sjukdomen går som en röd tråd genom bokens intrig. Även där använder författaren sina egna erfarenheter, nu av barndiabetes.

Överhuvudtaget är här många barn och deras öden i fokus. Som alltid är det hjärtknipande att läsa om när dessa far illa. Och det gör de här. Ofattbart mycket våld och annat elände drabbar de små. På flera plan, både i tid och i olika sammanhang.

Det måste sägas att detta är en debut, och emellanåt märks det. En och annan genrekliché kommer till användning. T ex att poliskollektiv med nödvändighet måste ha en högst inkompetent chef. Annars har Nilla Kjellsdotter byggt en intressant intrig som med några undantag håller ihop på ett läsvärt och spännande sätt.

Mycket av historien är lite övertydligt berättad, gestaltningarna kunde ha fördjupats. Mija har sitt bagage att bära på. Även hon har haft en svår barndom. Jag tar för givet att vi får lära känna henne ytterligare i kommande böcker när hon ska lösa fler fall i Vasatrakten.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Linus Lindholm



Jan Guillou: Den som dödade helvetets änglar - Bokomdöme

 

Den som dödade helvetets änglar

av Jan Guillou

Piratförlaget 2022

ISBN 9789164207746, Inbunden, 320 sidor

 

Det är många författare som på senare tid har återvänt till deckargenren. Nu ansluter Jan Guillou till den skaran. Inte bara han, även den beryktade superhjälten Carl Hamilton och Jan Guillous ”alter ego” Erik Ponti som vi känner igen bland annat från Ondskan.

Ponti är också bokens berättare. Han blir till att börja med ombedd av en polis att titta närmare på en dödsskjutning av ett flertal personer. Det som på ytan verkar vara ett krig mellan Hells Angels och ett förortsgäng kanske i själva verket är något annat.

Det tar nästan hela boken innan den gåtan får en förklaring, även om läsaren kanske kan ana. Ett annat mysterium dyker upp efter hand. Den nu ganska blaserade Carl Hamilton blir kontaktad av en granne, en rik äldre kvinna. Hon hör mystiska ljud på nätterna och har gått till polisen, som har avfärdat henne som ”stråltant”.

Carl och Erik beslutar sig för att forska i saken och börjar spana. Båda utrustade med käpp på grund av sina ålderskrämpor. Vad de finner är minst sagt överraskande.

Dessa två mysterier fyller inte många sidor i boken som i stället är fylld av ett resonerande som känns biografiskt. Författaren framför synpunkter om kända personer, vid namn och ibland vid alias. Kollegor inom författarbranschen likaväl som journalister får sina skopor, beröm men kanske oftare skarp kritik. De flesta åsikterna som levereras är av ganska negativ karaktär och kan lätt beskrivas som ”gubbgnäll”. Men kanske ändå inte, de är humoristiska och slagfärdiga, det är ju ändå Jan Guillou som skriver. Med en erkänt skicklig penna.

Det är inte bara personer som vrängs ut och in, även sakernas allmänna tillstånd. Politik, automatiseringar och coronan får känna av författarens analyser och kritik. För att inte tala om mat och dryck.

De två ”gubbarna” ska återkomma i fler böcker med nya ”fall”. Jag skulle absolut uppskatta om deras uppgifter då får ta mer plats än samhällsbetraktelserna.


Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Anna-Lena Ahlström



 


Klassiska skivomslag 849

 

Debbie Harry
Kookoo
Chrysalis, 1981

Art Direction: Peter Wagg
Concept & Painting: H.R. Giger from a photo by Brian Aris.

Källa: Michael Ochs: 1000 Record Covers


tisdag 18 januari 2022

Ellen G. Simensen: Tro mig när jag ljuger - Bokomdöme

 

Tro mig när jag ljuger

Av Ellen G. Simensen

Modernista 2021

ISBN 9789180231831, Inbunden, 361 sidor

 

Jag har nu läst två norska deckare i rad, men den här är till skillnad från den förra översatt till svenska. Den har passerat nålsögat för att ta sig in på den svenska marknaden, vilket inte är helt lätt. Boken fyller sin plats där, väl i klass med större delen av vår inhemska utgivning.

 

Författaren romandebuterar med en bok om polisen Lars Lukassen som arbetar i en mindre stad som heter Hønefoss. Han har svårt att få ihop livspusslet. Nyskild som han är och med delad vårdnad om en åttaårig flicka, får han vikariera som chef. Tiden verkar inte räcka till. Han tvingas till oortodoxa lösningar.

 

En man hittas död med en stor mängd etanol i kroppen. Samtidigt figurerar en man som kallas Sagoberättaren runt stadens skolor. Han skrämmer barnen med hemska berättelser. Polisen står frågande.

 

Lars träffar också den nyinflyttade läraren Johanna Brekke. Hon verkar fly från något, oklart vad. Är hon fågel eller fisk? Lars känslor sätts på prov. Det visar sig att hennes bakgrund har kopplingar till vad som händer i staden i nutid. Så kan det vara i en kriminalroman.

 

Det här är en psykologisk deckarhistoria likaväl som en polisroman. Karaktärerna är intressanta och hyggligt väl beskrivna. Intrigen är dramatisk och spänningen ackumuleras för att avslutas på topp. Kanske blir det väl actionfyllt för att motsvara resten av intrigen.

 

Berättelsen är händelsedriven och den kanske inte alltid hänger ihop fullt ut. Författaren har ändå skapat ett sug efter en fortsättning. Det finns mer att skriva om Lars och Johanna och jag är sugen att ta del av den fortsättningen.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Silje Karlsud Nyhus



måndag 17 januari 2022

Veckans Tio i Topplåt 898

T Rex: Hot Love

In på listan 29 maj 1971
Låg kvar i 11 veckor, Högsta placering: 3

lördag 15 januari 2022

Agnes Lovise Matre: Uvigslet jord - Bokomdöme

 

Uvigslet jord

Av Agnes Lovise Matre

Gyldendal 2021

ISBN 9788205541047, Inbunden, 365 sidor

 

Det här är denna författares tredje roman om Hardangerlensmann Bengt Alvsaker och den andra som jag läser. På norska. Agnes Lovise Matre är inte översatt till svenska. Boken förtjänar enligt min mening att vara det. Det är verkligen inget rättvist utbyte mellan Norge och Sverige. Betydligt fler svenska deckare översätts till norska än vice versa. Kan det möjligen bero på att utbudet av inhemska kriminalromaner är så väldigt mycket större i vårt land?

 

En arm hittas nergrävd. Den har legat länge innan fyndet. Bengt och hans kollegor misstänker att den tillhör en ung homosexuell pojke som försvunnit 1983. Han har trots det aldrig varit anmäld som saknad. Polisen får mer bekymmer. I samma veva försvinner en kollega spårlöst. Samtidigt har Bengt familjeproblem. Hans sambo verkar ha tröttnat på honom och hans tonårsson söker sanningen om sin farmor. Bengts mamma.

 

Handlingen i boken växlar mellan 1983 och 2018. Händelsemässigt är det mer driv i den historiska berättelsen, medan den nutida intrigen är mer dialogbunden. Det förtar inte spänningen. Författaren lyckas att bibehålla dramatiken boken igenom.

 

Strålkastarljuset är på homosexualitet i en mindre stad. Både historiskt och idag. Visserligen har tiderna förändrats men fördomarna lever kvar. Det är svårt att få vittnen att berätta.

 

Det här är en gedigen polisroman av bästa märke med mycket samhällsengagemang. Om man däremot också vill läsa den som en pusseldeckare gör sig Agnes Lovise Matre skyldig till ett stilbrott som inte fungerar. Det går inte att gå närmare in på det utan att spoila.

 

Jag kan ändå konstatera att författaren har tagit ytterligare ett steg i sin skrivarutveckling. Den här boken skulle inte göra bort sig på den svenska bokmarknaden.


Betyg: 4 nisseluvor  


Foto: Haakon Nordvik



Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7