tisdag 18 januari 2022

Ellen G. Simensen: Tro mig när jag ljuger - Bokomdöme

 

Tro mig när jag ljuger

Av Ellen G. Simensen

Modernista 2021

ISBN 9789180231831, Inbunden, 361 sidor

 

Jag har nu läst två norska deckare i rad, men den här är till skillnad från den förra översatt till svenska. Den har passerat nålsögat för att ta sig in på den svenska marknaden, vilket inte är helt lätt. Boken fyller sin plats där, väl i klass med större delen av vår inhemska utgivning.

 

Författaren romandebuterar med en bok om polisen Lars Lukassen som arbetar i en mindre stad som heter Hønefoss. Han har svårt att få ihop livspusslet. Nyskild som han är och med delad vårdnad om en åttaårig flicka, får han vikariera som chef. Tiden verkar inte räcka till. Han tvingas till oortodoxa lösningar.

 

En man hittas död med en stor mängd etanol i kroppen. Samtidigt figurerar en man som kallas Sagoberättaren runt stadens skolor. Han skrämmer barnen med hemska berättelser. Polisen står frågande.

 

Lars träffar också den nyinflyttade läraren Johanna Brekke. Hon verkar fly från något, oklart vad. Är hon fågel eller fisk? Lars känslor sätts på prov. Det visar sig att hennes bakgrund har kopplingar till vad som händer i staden i nutid. Så kan det vara i en kriminalroman.

 

Det här är en psykologisk deckarhistoria likaväl som en polisroman. Karaktärerna är intressanta och hyggligt väl beskrivna. Intrigen är dramatisk och spänningen ackumuleras för att avslutas på topp. Kanske blir det väl actionfyllt för att motsvara resten av intrigen.

 

Berättelsen är händelsedriven och den kanske inte alltid hänger ihop fullt ut. Författaren har ändå skapat ett sug efter en fortsättning. Det finns mer att skriva om Lars och Johanna och jag är sugen att ta del av den fortsättningen.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Silje Karlsud Nyhus



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...