fredag 17 februari 2023

Maria Fallström: Lundamannen - Bokomdöme

 


Lundamannen

Av Maria Fallström

Förlag Maria Fallström 2023

ISBN 9789152710654, Pocket, 292 sidor

 

 

Det här är femte delen om polisen Torbjörn Frisk. Förlaget Lind & Co ger ut serien som ljud- och e-böcker, men författaren själv står för pocketutgivningen. Det är inte en helt ovanlig situation nuförtiden.

 

Boken inleds med att det sker en våldtäkt i en park i Lund. När polisen kommer dit finner de ytterligare ett offer, en mördad kvinna. Lundapolisens resurser är små, en stor del av personalen är utkommenderade till Malmö. Torbjörn och hans medhjälpare Jerry och Nor blir därför inkallade från Rikspolisen.

 

Författaren har skickligt använt Lunds miljö som bakgrund. Både den vackra staden och universitetet. De flesta misstänkta personer och offer har kopplingar till undervisning.

 

Här finns viss spänning och viss oväntad humor. Här finns några udda personer. Men det blir aldrig nagelbitande, inte heller överdrivet intressant. Därtill är karaktärerna alldeles för svagt gestaltade. De känns aldrig som ”riktiga” människor. Deras dialog är inte heller genomarbetad, den blir platt och ganska intetsägande.

 

Jag uppskattar att tryckta böcker inte behöver komma ut som inbundna. En originalpocket, som ju betingar ett avsevärt lägre pris, duger minst lika bra. Som läsare är det ändå bokstäverna som lockar.


Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Johan Fallström


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2