måndag 28 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1188

Cliff Richard & The Shadows: True, True Lovin'

In på listan 30 maj 1964
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 7

fredag 25 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1187

The Beach Boys: Heroes And Villains

In på listan 16 september 1967
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10


måndag 21 oktober 2024

William Älgebrink: Huset vid Pärlälvens slut - Bokomdöme

 

Huset vid Pärlälvens slut

Av William Älgebrink

Romanus & Selling 2024

ISBN 9789189771741, Inbunden, 194 sidor

Bara 194 sidor är sympatiskt och ibland behövs det verkligen inte mer. Om man håller sig till en berättelse och inte blandar in några parallellhandlingar. William Älgebrink får verkligen allt sagt i denna hemska och sorgliga, men ändå någonstans vackra, historia.

Det är en utpräglat annorlunda debut. Norrbottens inland har blivit allt vanligare att skriva om och här spelar platsen stor roll. Det är ödsligt och människorna är präglade av sin karga omgivning. De sköter sig själva och har sina egna lagar. Här finns inte plats för skratt och leenden.

Ett fåtal personer befolkar boken och två av dem står i fokus. Dels är det originalet Dylan som kör skolbussen och egentligen bara pratar med den röst han har i sitt huvud. En av hans dagliga passagerare är Pojken. Han är också lite egen och tyr sig till sin mamma. När de är i affären möter de Dylan och det är upptakten till en extremt tragisk, deprimerande, fasansfull och dramatisk historia.

Trots de relativt fredliga grundförutsättningarna blir det äckligt blodigt och våldsamt. Ibland var jag tvungen att blunda när jag läste för att det var SÅ äckligt. Men det är samtidigt så vackert berättat och välskrivet. Här finns möjlighet att tycka synd om och samtidigt förfasas.

Detta är tveklöst en av årets bästa och ovanligaste debutanter. 

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Carl-Johan Utsi


Veckans Tio i Topplåt 1186

The Mamas & The Papas: Monday Monday

In på listan 11 juni 1966
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 9


fredag 18 oktober 2024

Magnus Montelius: Gränsen - Bokomdöme

 

Gränsen

Av Magnus Montelius

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100184766, Inbunden, 496 sidor

Författaren gödslar inte oss förväntansfulla läsare med böcker. Både Mannen från Albanien (2011) och Åtta månader (2019) tillhör min och många andras favoriter. Magnus Montelius skriver intrikata spionromaner i John Le Carrés anda, och han tål jämförelsen.

David Lithander är en ganska lat student och året är 1980. Han söker ett stipendium, får det, och hamnar i ett projekt i Budapest. Bakom järnridån. Så småningom får han veta vad han förväntas göra. Han ska hitta en informatör. Men naturligtvis är han bevakad av den totalitära regimen. David skapar sig en egen bekantskapskrets, en kärlek och ett behagligt liv.

Femton år senare blir han ombedd att identifiera några mördade personer i Stockholm. Båda har kopplingar till Davids liv i Budapest. Men han är fåordig, berättar inte mycket för polisen.

Journalisten Natalie Petrini blir intresserad av fallet. Både hon och polisen kommer allt närmare sanningen om vad som har hänt nu och vilka kopplingar det finns till Ungern 1980.

Jag brukar klaga på allt för stort sidantal i många böcker. Här gör jag det inte. Det är märkligt hur Magnus Montelius kan hålla spänningen uppe i närmare 500 sidor utan att använda nämnvärt med dramatiska actionfyllda scener. Det stillsamma berättandet gör det nervkittlande mellan raderna. Man får dock inte slarva med läsningen, det krävs att man hänger med i svängarna, även om de inte är så våldsamma.

Intrigen hoppar mellan 1980 och 1995 och just tidsskildringen är briljant. Karaktärerna i boken är mycket väl gestaltade. De känns i allra högsta grad levande. Det enda som är lite tråkigt är att man kanske måste vänta ytterligare fem år på nästa bok.

Betyg: 5 tomteluvor


Foto: Attila Ozse


Veckans Tio i Topplåt 1185

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich: Okay

In på listan 8 juli 1967
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 5


måndag 14 oktober 2024

Marcus Dunberg: Högdjuret - Bokomdöme

 

Högdjuret

Av Marcus Dunberg

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113134123, Inbunden, 347 sidor

Det finns frågetecken om Marcus Dunberg verkligen skriver kriminal/spänningsromaner. I alla händelser nominerade Svenska Deckarakademin honom till debutpriset förra året och det här är en fortsättning på den boken, med vissa återblickar till tiden innan. Den går utmärkt att läsa utan att ha de förkunskaperna, men det underlättar alltid. Det är ändå ingen tvekan om att det kommer välskrivna och intressanta texter från författarens penna.

Det handlar om en av eleverna, Daniel Brunow, på den privatskola som mycket cirkulerade kring i förra boken. Dessutom får vi veta mer om rektorn på skolan, Gunnar Grentz. Han har betydligt fler järn i elden som en av världens rikaste finansmän. Dessutom får man följa Daniels mamma som sitter i fängelse för mord på en av sonens klasskamrater. Ett brott som hon inte har begått.

Det finns med andra ord goda förutsättningar för olika scenarier och förvecklingar. Och det bjuds läsaren på.  

Daniel är en skicklig manipulatör och han nästlar sig in i Grentz sfär. Och var kommer Grentz förmögenhet ifrån? Frågorna är många och ibland oförklarliga. Marcus Dunberg låter skickligt karaktärerna förändras under romanens gång, lite som om de vore kameleonter. Det går inte att lita på någon eller något. Boken tangerar kriminalromanen men är inte en utpräglad sådan. Marcus Dunberg håller verkligen spänningen på topp, bara genom sitt sätt att skriva och formulera sig.

En tråkig sak måste nämnas, ett sådant etablerat och stort förlag som detta borde ha bättre koll på sin korrekturläsning. 

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Kajsa Göransson


Johan Brännström: Skallben - Bokomdöme

 

Skallben

Av Johan Brännström

Ordfront Förlag 2024

ISBN 9789177754084, Inbunden, 339 sidor

Författaren har kommit fram till den femte delen i den mycket spännande serien om polisen (f d journalisten) Mikaela Sköld. Eller sista, det är förmodligen bara en paus som väntar. Om man ska tro författarens efterord.

Jo, nog behöver hon vila efter allt som hon har varit med om. Efter att ha blivit skjuten i huvudet och mirakulöst överlevt tar denna bok vid. Mikaela är nu på en omfattande och långvarig rehabilitering. I själva verket är det de delarna av boken jag uppskattar mest, beskrivningen av behandlingen och av Mikaelas kamp. Det blir som en berättelse i berättelsen, initierad och lärorik.

När det sedan övergår till mer actionfyllda partier och sakta stegrande tempo i handlingen blir det inte riktigt min kopp te. I mitt tycke spills det då för mycket blod och när våldet blir för extremt minskar mitt intresse.

Johan Brännström är skicklig på intrigbygge med dramatisk spänning. I sann Keplersk anda får brottslingarna komplicerade agendor som är svåra för hjältarna att värja sig ifrån.

Jag önskar nu Mikaela Sköld en lång och vilsam semester. Kanske kan hon återkomma i något mindre våldsam form.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Adam Wrafter

Veckans Tio i Topplåt 1174

Dave Clark Five: Catch Us If You Can

In på listan 11 september 1965
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9


fredag 11 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1183

The Reflections: Romeo And Juliet

In på listan 5 september 1964
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9


torsdag 10 oktober 2024

Suzanne Sjögren: Elixir - Bokomdöme

Elixir

Av Suzanne Sjögren

Pia & Co 2024

ISBN 978918995, Inbunden, 294 sidor

Ett flertal sportjournalister från TV har under åren skrivit spänningslitteratur. Vi minns Björn Hellberg, Jonas Karlsson, Micke Leijnegard och förra året Patrick Ekwall. Nu har turen kommit till den första kvinnliga författaren, Suzanne Sjögren. Hon börjar med denna bok en serie om journalisten Alice Wiklund.

Det inleds dramatiskt med två stora sprängningar, en bro i Fittja och ett intilliggande bryggeri. Alice befinner sig på bryggeriet, men klarar sig med skador som inte är livshotande. Värre går det för hennes chef.

Alice gamla vän Johanna har gått bort i cancer. Johannas man, Hans, får en märklig försändelse. Den är adresserad till Alice och får henne att börja forska i något som Johanna har grävt fram. Till sin hjälp tar hon Hans.

Det är en hiskelig historia författaren har snickrat ihop. Den är trovärdig om man tänjer lite på gränserna. Den är spännande och dramatisk om man tänjer lite på sannolikheten.

Tyvärr känns boken inte riktigt färdigredigerad. Vissa saker kan man skylla på författarens frihet, men det finns andra faktafel som borde ha undvikits. Dessutom förekommer både korrekturfel och språkfel som stör läsningen.

Det är ingen tvekan om att det kan bli en spännande fortsättning på Alice Wiklunds äventyr. Säkert läsvärt då med en smula ytterligare redigering.

Betyg: 2 tomteluvor

Foto Eva Lindblad


 

måndag 7 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1182

T. Rex: Jeepster

In på listan 8 januari 1972
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 9

 

fredag 4 oktober 2024

Veckans Tio i Topplåt 1181

The Hounds: Sealed With A Kiss

In på listan 1 april 1967
Låg kvar i 13 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 2 oktober 2024

Ulrika Rolfsdotter: Skyggdjur - Bokomdöme

 

Skyggdjur

Av Ulrika Rolfsdotter

Bazar Förlag 2024

ISBN 978918006, Inbunden, 410 sidor

Den tredje boken om socionomen Annie Ljung och polisen Sara Emilsson i Kramfors tilldrar sig vid midsommar. En helg som spelar stor roll i intrigen. Midsommarnatten är het och känslorna svallar. Många kärleksmöten och våldsamma händelser. Hettan kulminerar i en mordbrand där den relativt nyöppnade strippklubben Paradiset brinner ner och ägaren, Greven, hittas död. Han spelar fiol och har vissa likheter med Näcken. En man som lockar kvinnor i fördärvet.

Intrigen har kopplingar till vad som har hänt i de två tidigare delarna, vilket gör att läsaren har mer behållning av berättelsen om hen har läst dem.

Det är en originell idé att använda sig av en socionom i huvudrollen, även om den stackaren drabbas av mer än vad någon kan tänkas att tåla. Den andra huvudpersonen, polisen Sara, har också problem både med sin bakgrund och med sin omgivning.

Överhuvudtaget innehåller boken mycket psykologiserande. Jag får för mig att samtliga bokens karaktärer har problem som sträcker sig utanför det normala och vanliga. Det kan bli lite för mycket sådant vilket får deckarintrigen att svalna.

Det förtar inte att Ulrika Rolfsdotter har skapat en egen nisch i deckarvärlden med spännande berättelser och personer som man vill fortsätta att följa. Det blir man i alla händelser tvungen att göra eftersom boken slutar med en cliffhanger med extra många öppna trådar.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg


Karolina Schützer: Dödens lustgård - Bokomdöme

 

Dödens lustgård

Av Karolina Schützer

LB Förlag 2024

ISBN 9789177997214, Inbunden, 388 sidor

Det blir allt vanligare bland författare att byta genre, och då ofta för att prova på att skriva kriminalromaner. Karolina Schützer har tidigare skrivit två prisade feelgoodromaner med Paris som kuliss. Nu har hon flyttat intrigen till Sverige, till Uppsala, och gett sig på att skriva en pusseldeckare.

De senaste åren har flera gett sig på den typen av spänning, även mycket etablerade författare. Men det är få som har lyckats så bra som Karolina Schützer. Den här boken innehåller de flesta element som bör ingå i en klassisk pusselintrig. Här finns en mordplats som är relativt begränsad och i sig intressant. Här finns ett begränsat antal misstänkta, en av dem gjorde det (med en namnlista i början). Det är dessutom den mest osympatiske personen som blir mördad som sig bör. ”Hen kunde gott ha det”.

Här finns till och med två amatördetektiver. En ung filosofistuderande, Liam, och en Miss Marpleliknande journalist, Greta Sparre. Här finns den skeptiske polisen i form av Gretas son.

En ung doktorand blir mördad på sin egen fest. Han är inte speciellt omtyckt vilket gör att flera av de närvarande kan misstänkas för brottet. Liam och Greta startar Filosofiska Klubben där de kan bli privatspanare och både utreda mordet och det gamla och mycket hemliga Filosofiska Sällskapet. Existerar detta sällskap fortfarande och kan de ha något med mordet att göra?

Egentligen är det bara en sak som fattas för att pusseldeckaren ska innehålla alla traditionella element. Att samla alla misstänkta på slutet och sakta avslöja gärningspersonen. Det är synd, tycker jag. Författaren har istället valt en mer actionfylld final.

 Men det är ändå skickligt att vid första försöket lyckas konstruera en nästan fulländad bok i genren.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Privat


Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7