måndag 21 oktober 2024

William Älgebrink: Huset vid Pärlälvens slut - Bokomdöme

 

Huset vid Pärlälvens slut

Av William Älgebrink

Romanus & Selling 2024

ISBN 9789189771741, Inbunden, 194 sidor

Bara 194 sidor är sympatiskt och ibland behövs det verkligen inte mer. Om man håller sig till en berättelse och inte blandar in några parallellhandlingar. William Älgebrink får verkligen allt sagt i denna hemska och sorgliga, men ändå någonstans vackra, historia.

Det är en utpräglat annorlunda debut. Norrbottens inland har blivit allt vanligare att skriva om och här spelar platsen stor roll. Det är ödsligt och människorna är präglade av sin karga omgivning. De sköter sig själva och har sina egna lagar. Här finns inte plats för skratt och leenden.

Ett fåtal personer befolkar boken och två av dem står i fokus. Dels är det originalet Dylan som kör skolbussen och egentligen bara pratar med den röst han har i sitt huvud. En av hans dagliga passagerare är Pojken. Han är också lite egen och tyr sig till sin mamma. När de är i affären möter de Dylan och det är upptakten till en extremt tragisk, deprimerande, fasansfull och dramatisk historia.

Trots de relativt fredliga grundförutsättningarna blir det äckligt blodigt och våldsamt. Ibland var jag tvungen att blunda när jag läste för att det var SÅ äckligt. Men det är samtidigt så vackert berättat och välskrivet. Här finns möjlighet att tycka synd om och samtidigt förfasas.

Detta är tveklöst en av årets bästa och ovanligaste debutanter. 

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Carl-Johan Utsi


Inga kommentarer:

William Älgebrink: Huset vid Pärlälvens slut - Bokomdöme

  Huset vid Pärlälvens slut Av William Älgebrink Romanus & Selling 2024 ISBN 9789189771741, Inbunden, 194 sidor Bara 194 sidor ä...