Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 14 augusti 2009

Björn Hellberg: Den vita döden - Bokomdöme

Den vita döden
Av Björn Hellberg
Lind & Co 2009
Så kom den äntligen. Tennisoraklet och deckarförfattaren Björn Hellberg har efterlängtat kombinerat sina två huvudsysselsättningar. Men tyvärr – mixen har inte fallit väl ut.
Björn är en synnerligen spirituell och trevlig person och alla som har lyssnat på honom vet att han har ett utsirat och rikt språk, och att han uttrycker sig på ett ovanligt och speciellt sätt. Men när alla karaktärer i hans roman talar på det viset blir det bara för mycket.
Boken handlar om ett gäng tennisungdomar som blir uttagna till ett elitträningsläger. Några år senare börjar mystiska dödsfall och olyckshändelser inträffa med deltagarna på lägret i fokus. Idén är fyndig, lite som ”Tio små negerpojkar”, men det är då näst intill straffbart att ha en gärningsman som knappt figurerat i boken. I alla fall om det gäller en pusseldeckare som denna. Lite mer fantasi besitter nog Hellberg.
Intressantast i boken är de skopor av tennisinformation, trivia och kuriosa som författaren öser över oss ur sin alltid välfyllda källa. Men tyvärr känns det som om intrig och tennis aldrig möts, lite som två parallella böcker i en och samma volym. En ganska torftig kriminalroman och en ganska intressant bok fylld med tennisgodis.
BETYG: 1 tomteluva

Inga kommentarer: