torsdag 13 augusti 2009

Jens Lapidus/Peter Bergting: Gängkrig 145 - Bokomdöme


Gängkrig 145
Av Jens Lapidus & Peter Bergting
Wahlström & Widstrand 2009
De som läst Snabba Cash och Aldrig fucka upp kommer att känna igen sig i Gängkrig 145. För även om dett är en roman i den teckande seriens form fattas inte de ingredienser som gjorde de böckerna till bestsellers.
Det är väldigt spännande och det är mycket bra tecknat. Men det kan aldrig bli samma sak som en roman när man får alla bilder färdiga och serverade. Fördelen med en bra romantext är att man själv får fantisera fram sina egna bilder. Det gör då att alla människor får olika bilder till en och samma bok.
Dessutom tar ju en bok i serieform slut nästan på en gång. Inget för hängmattan alltså. Nu är det inte bara pratbubblor och teckningar. Lapidus har fyndigt inflikat rapporter, spaningspromemorior och telefonavlyssningsprotokoll, vilket ger historien ett lika realistiskt intryck som hans båda tidigare romaner.
Det är ändå ett nytt, intressant och trevligt grepp.  Kriminalromanen mår bara bra av att finna förnyade former. Det finns alltför många författare som nästan kalkerar varandra i intrig, upplägg och stil.
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8