fredag 21 augusti 2009

Jonas Sjöstedt: Sammanflöden - Bokomdöme

Sammanflöden
Av Jonas Sjöstedt
H:ström Text & Kultur

Vänsterpolitikern och förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, född 1964, debuterar som skönlitterär författare med den politiska thrillern Sammanflöden. Huvudperson är den unge assistenten David Löf i EU-parlamentet. Boken har hela den globaliserade världen som sin spelplats och handlar om EU, om korruption och vinstintressen.

Det märks att Sjöstedt kan sitt EU. För den politiskt intresserade finns här mycket intressant information att hämta. Den historia som rullas upp har i vissa stycken verklighetsförankring och det kan ibland kännas rent dokumentärt. Men det är naturligtvis ren fiktion.

Språket är stramt, nästan politiskt, men är ändå inte tungt eller svårläst. Men det finns ändå plats för stor dramatik, spänning och även lite politisk romantik över blockgränserna.

Eftersom EU är det som romanen kretsar kring är Bryssel bokens centralort. Lite lustigt är det att vi nu har två svenska kriminalförfattare som förlagt sina handlingar till Belgien. (även Ingrid Hedström) Jonas Sjöstedt har så vitt jag vet en stor framtid som politiker, men han får gärna förgylla deckarläsarnas tillvaro också.

BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3